Валентин Златев: Управляващите минаха границата на търпимост

Бившият директор прати депутатите от НФСБ и ГЕРБ да учат разликата между собственик и мениджър

Валентин Златев: Управляващите минаха границата на търпимост

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

11657 ~ 2 мин. четене

С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред. Това написа в позиция до медиите председателят на Контролния съвет на „Лукойл България“ и дългогодишен директор на „Лукойл Нефтохим“.

Коментарът му е по повод изказвания на председателя на НФСБ Валери Симеонов и депутати от ГЕРБ. Всички те обявиха Златев за „олигарх“, заявиха, че ще е следващият в списъка на държавата за удряне и дори работят по създаването на анкетна комисия в парламента, която да установи „кой го е създал“. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви на спешен брифинг в централата на партията преди няколко дни, че е имало тристранна среща между Валентин Златев, Васил Божков и Корнелия Нинова, и поиска БСП да кажат за какво са си говорили.

В позицията си Златев сега посочва, че никога не е участвал в подобен разговор. „Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам“, казва той.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3.6 млрд. долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 млрд. долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони“, пише бившият директор на „Лукойл Нефтохим“.

Той продължава: „Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика.“

По повод спекулациите относно предстоящите свидетелски показания, които прокуратурата иска от него да даде на 22 юни, Златев заявява: „Вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона.“

Подкрепи Economic.bg