Акциите на Тesla за първи път надхвърлиха $1000

Въпросът е защо

Акциите на Тesla за първи път надхвърлиха $1000

Снимка: БТА

396 ~ 2 мин. четене

Акциите на Tesla скочиха до най-високите си нива по време на търговията вчера, надхвърляйки 1000 долара за брой за първи път в историята на компанията, похвали се компанията в социалните си мрежи. Въпросът пред много инвеститори е – защо?

Успехът на акциите се дължи най-вече на съобщението на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, че компанията планира да започне производството на търговски камиони. Въпреки че разширяването на продуктовата гама със сигурност е важно развитие за бранда, инвеститорите трябва да разберат основния успех, който проправи пътя за днешното обявяване. Накратко – реалността е, че хората наистина, наистина искат превозните средства на Tesla, обясняват от Forbes.

Данните за намеренията за покупка от LikeFolio показват, че потребителското търсене на продукти на Tesla започна да нараства преди година и остава стабилно на исторически високи нива за четири последователни тримесечия. При скъпи продукти като превозни средства често има значително изоставане между момента, в който потребителят обяви намерението си да закупи, и момента на действителната транзакция. Това изоставане може да бъде от няколко седмици до няколко тримесечия. Това означава, че високите нива на потребителско търсене, които наблюдавахме през последните три тримесечия, може би просто започват да си проправят път към нови поръчки.

Тази приближаваща се вълна на търсене дава на инвеститорите достатъчно вяра в прогнозите за приходите през следващите от 4 до 6 тримесечия, за да продължат да купуват акциите дори в нови максимуми. По-важното е, че това дава на мениджърския екип на Tesla увереност, че основният им бизнес е достатъчно силен, за да прави големи залози в други области като производството на камиони с Tesla Semi.


Скокът в цената на акциите на Tesla позволи на компанията да надмине по пазарна капитализация Toyota и се превърна в най-ценният автомобилен производител в света по този показател.

Това се случва, след като миналия месец Мъск отвори съоръженията на компанията в Калифорния –първоначално не напълно по правилата. След заплахите, че ще премести фабриката си в друг щат компанията се сдоби с благословията на местните органи все пак да възстанови дейността си.

За неотдавнашния бум на Tesla – особено от началото на миналата седмица – може да бъдат „обвинявани“ и по-добрите от очакваното резултат от продажбите на нови автомобили в Китай. Не е изключено и цената на акциите да е подкрепена от успеха на другата компания на Мъск – SpaceX, която наскоро изпрати хора в космоса за първи път.Подкрепи Economic.bg