Въвеждат такса от $10 за минаване по най-кривата улица в света

Въвеждат такса от $10 за минаване по най-кривата улица в света

Прочутата Lombard Street в Сан Франциско

Снимка: Pixabay

1784 ~ 1 мин. четене
Хиляди туристи скоро ще плащат такса до $10, за да карат по световно известната Lombard Street в Сан Франциско.

Градските и щатски служители обявиха нов законопроект, който ще даде на Сан Франциско правомощия да създаде система за заплащане на пътна такса на улицата, която се спуска по стръмен хълм, с цел да се намалят тълпите и задръстванията.

"Ние трябва да въведем система, която позволява на жителите и посетителите да се насладят на "най-криата улица в света", както е известна тя, заяви Фил Тинг, демократ от Сан Франциско, който е един от вносителите на законодателството.

Местните жители казват, че живописната улица е по-скоро като пренаселен увеселителен парк, отколкото като квартална улица. Години наред те призовават длъжностните лица да въведат ред заради задръстванията, боклуците и хилядите туристи.

През летните месеци приблизително 6000 души на ден посещават 600-метрова улица, което създава линии от автомобили,простиращи се на много пресечки, запушвайки квартала Руски хълм.

Представители на транспортните власти в Сан Франциско предлагат посетителите да направят резервация онлайн и да платят по 5 долара за минаване на всяко превозно средство. Друг план призовава за въвеждане на предварителни онлайн резервации и такса от $10 в почивните и празничните дни.

Градските власти се нуждаят от одобрение на щатско ниво, за да въведат такси за използването на обществен път, но те ще определят какво да се таксува и как да се използват средствата. Новата система за таксуване не се очаква да бъде въведена преди 2020 г., заявиха официални представители.
Коментари: 0