Великобритания се готви за „риболовни войни“ при Брекзит без сделка

Четири 80-метрови кораба са поставени в режим на готовност, за да пазят британските води от траулерите на ЕС

Великобритания се готви за „риболовни войни“ при Брекзит без сделка

Снимка: БТА

Великобритания подготви въоръжени военни кораби на Кралския флот да патрулират в риболовните й води, ако се разпалят „риболовни войни“ след Брекзит „без сделка“.

 

Четири 80-метрови кораба са поставени в режим на готовност, за да пазят британските води от траулерите на ЕС, в случай че двете страни решат да се откажат от усилията за осигуряване на споразумение за свободна търговия в неделя, пише Reuters.

80-метровите военноморски кораби ще имат правото да спират, проверяват и задържат всички риболовни лодки на ЕС, работещи в рамките на изключителната икономическа зона на Великобритания (ИИЗ).

Разработката е част от активното планиране на извънредни ситуации от двете страни на Ламанша и събужда спомени от „Войните за треската“ с Исландия за риболовните права в Северния Атлантик през 60-те и 70-те.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че "много, много вероятно" преговорите да се провалят и Великобритания ще се върне към условията на Световната търговска организация (СТО) с най-големия си търговски партньор - ЕС.

На европейските лидери също бе казано, че шансовете за сделка са малки и от двете страни, заради споровете за регулиране на лоялната конкуренция и риболовните права в териториалните води на Великобритания. Един от спорните въпроси е именно рибарството, с което при сделка двете страни ще споделят правото на риболов в изключителните си икономически зони.

Франция реши, че ще компенсира своите рибари и ще предприеме други мерки, за да им помогне, ако преговорите за търговска сделка се сринат, в опит да избегне сблъсъци в морето.

Със сделка или без сделка, Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС вечерта на 31 декември, повече от четири години след референдума за членство в блока.

 

Коментари: 0