Великобритания отново спешно намали лихвения процент

BoE увеличи с 200 млрд. паунда програмата си за закупуване на облигации

Великобритания отново спешно намали лихвения процент

Снимка: БТА

1064 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Великобритания намали за втори път основния лихвен процент в рамките на само две седмици заради епидемията от коронавирус, която заплашва икономиката, предава Bloomberg. Bank of England намали днес лихвата с 15 базисни точки до 0.1% и увеличи с 200 млрд. паунда програмата си за закупуване на облигации до обща стойност от 645 млрд. паунда.

Това е най-новата стимулираща мярка за предпазване на икономиката на страната, чиято валута падна до 30-годишно дъно спрямо долара тази седмица. Съкращението е второто, извършено извън нормалния график на централната банка след финансовата криза през 2008 г.

В последния месец централните банки на САЩ, Канада, Турция, Австралия и др. намалиха панически основните си лихви в опит да предпазят икономиките от щетите от пандемията.

На фона на новината за понижаването на лихвения процент към 17:00 ч. българско време паундът поскъпна с 1.15% до 1.1725 долара.

„Разпространението на Covid-19 и предприетите мерки за овладяване на вируса ще доведат до икономически шок, който може да бъде остър и голям, но трябва да бъде временен“, се казва в съобщението на банката.

Към днешна дата във Великобритания има 2 644 случая на коронавирус в цялата страна, според данни, събрани от университета Джон Хопкинс, със 104 смъртни случая.

Коментари: 0