Великобритания търси следващия управител на Bank of England

Марк Карни се оттегля на 31 януари 2020 г.

Великобритания търси следващия управител на Bank of England

Снимка: Bank of England

416 ~ 1 мин. четене
Британският финансов министър Филип Хамънд обяви днес, че започва процеса на намиране на заместник на Марк Карни като управител на Bank of England.

Карни удължи два пъти мандата си начело на британската централна банка, за да помогне в управлението на икономиката при Brexit. Но той изключи още едно удължаване, въпреки че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз все още предстои.

"Намирането на кандидат с необходимите умения и опит, за да ръководи централната банка, е от жизненоважно значение за осигуряване на продължаващата сила на нашата икономика и за поддържане на позицията на Великобритания като водещ световен финансов център", заяви Хамънд в изявление.

Карни пое поста на 1 юли 2013 г. и ще се оттегли на 31 януари 2020 г.

"Очаквам с нетърпение да работя с Марк Карни през оставащите месеци от неговия мандат като гуверньор", каза Хамънд.

"Неговата стабилна ръка помогна да се управлява британската икономика през предизвикателен период и сега виждаме стабилна, ниска инфлация и най-бърз ръст на заплатите за повече от десетилетие."

Хамънд заяви по-рано този месец, че се надява, че опасенията за Brexit няма да възпрат потенциалните кандидати.

Процесът по набиране на кандидатури е създаден, за да се гарантира, че ще бъде избран най-квалифицираният кандидат от възможно най-широкия кръг кандидати, съобщи финансовото министерство.
Коментари: 0