Великобритания затваря въглищните си електроцентрали до 2025 г.

Вместо тях тя ще изгражда атомни и газови съоръжения

Великобритания затваря въглищните си електроцентрали до 2025 г.
Правителството на Великобритания реши да затвори всичките си въглищни електроцентрали до 2025 г. и да намали капацитета им до 2023 г. Вече е наета консултантска фирма, която се очаква през пролетта на следващата година да изготви предложения за осъществяване на процеса. Основен обект на работа ще бъдат електроцентрали, които не са оборудвани за улавяне и съхраняване на въглеродни емисии. 

Великобритания ще бъде първата голяма икономика, която е определила конкретна дата за затваряне на въглищните си електроцентрали. Тя планира да ги замени с газови и атомни, обяви държавният секретар по енергетиката и климатичните въпроси Амбър Ръд, цитиран от GreenTech.

Въглищните електроцентрали генерират около една трета от електроенергията във Великобритания. Голяма част от тях вече са остарели и трябва да бъдат затворени през следващото десетилетие заради затягането на екологичните норми на Европейския съюз.

„Не може да бъде задоволително за една напреднала икономика като Великобритания да разчита на замърсяващи въглеродно-интензивни 50-годишни въглищни електроцентрали“, заяви Амбър Ръд.
Коментари: 0