Венецуела обяви, че спира да плаща дълга си

Страната ще поиска преструктуриране, защото има само 10 млрд. долара, заяви президентът Мадуро

Венецуела обяви, че спира да плаща дълга си

Снимка: nicolasmaduro.org.ve

Венецуелският президент Николас Мадуро най-накрая призна, че неговото правителство не може да си позволи да плаща всички свои нарастващи сметки.

Мадуро заяви в телевизионна реч в четвъртък, че Венецуела и нейната държавна петролна компания PDVSA ще се опитат да преструктурират своите плащания по дълга.

Петролната компания направи плащания в размер на 1,1 млрд. долара в четвъртък, каза той, доста голяма сума за страната, останала само с 10 млрд. долара в банка.

"Но след това плащане, считано от днес, издавам декрет за рефинансиране и преструктуриране на външния дълг", каза Мадуро в изявлението си, цитиран от CNN Money.

Венецуела вече е в сериозна хуманитарна криза, като хората страдат от недостиг на храна и медицински изделия. Много от тях не могат да си позволят да купуват основни стоки, защото цените се покачват по-бързо от заплатите. Валутата на страната, боливарът, струва по-малко от 10 американски цента.

Ако правителството на Мадуро не успее да постигне ново споразумение с облигационерите относно преструктурирането на дълга, това ще доведе до обявяване на дефолт. Възможно е инвеститорите от САЩ и други държави да поискат като обезпечение венецуелски петрол, коментира телевизията.

Петролът е единственият значителен източник на външни приходи на правителството и единственият начин да набави храна и лекарства за 30-те милиона граждани.

Споразумението за нов график на плащанията по дълга с инвеститорите от Уолстрийт няма да е лесно постижимо. Особено ако се има предвид опита на Аржентина, чието правителство се бори в американските съдилища в продължение на 15 години, за да разреши казуса с неплатените си дългове.

В случая на Венецуела може да се окаже още по-сложно. Страната дължи около 65 млрд. долара по облигациите си, деноминирани в чужда валута, предимно долари, според изследователската компания Capital Economics. Страната има дългове и към Китай, Русия, доставчици на нефт, авиолинии и различни други институционални инвеститори.

Топ преговаращият от Венецуела обаче ще има сериозен проблем - той не може да прави бизнес със САЩ.

Мадуро определи като отговорник за преструктурирането на дълга вицепрезидента Тарек Ел Аисами. През февруари финансовото министерство на САЩ го обвини в трафик на дрога и замрази активите му в щатите. Той обаче отрича обвиненията.

Междувременно Мадуро и други представители на правителството се опитаха да хвърлят вината за проблемите с дълга на Венецуела на американския президент Тръмп, след като той наложи твърди финансови санкции на страната през август.

След като държавната петролна компания PDVSA извърши голямо плащане през миналата седмица, тя също отправи подобно обвинение.

В изявление на компанията се казва, че е извършила плащането "въпреки икономическата война, необоснованото налагане на санкции от страна на Доналд Тръмп и саботажа, преследването и финансовата блокада, на които републиката и нейните институции са били подложени от значителна част от международната финансова система, управляван от империализма. "
Коментари: 0