Най-скъпото шотландско уиски се оказа фалшиво

Чашата уиски на шотландската марка „Макалън“, продадена за рекордната сума от 10 хил. долара, се оказа менте

Най-скъпото шотландско уиски се оказа фалшиво
Специалисти установиха, че най-скъпото шотландско уиски в света - „Макалън“, е било фалшиво, предаде БТА. За една чаша от луксозната напитка китайски милионер е платил рекордната сума от почти 10 хил. щатски долара. 36-годишният Чжай Вей е купил чаша от уискито  в един от хотелите в курорта Сейнт Мориц, Швейцария, а бутилката „Макалън“ била отворена специално за него. Предполага се, че годината на производство на малцовата напитка е 1878-а. Купувачът изпил само 200 милилитра и останал доволен от вкуса, въпреки че се въздържал от допълнителни коментари.

Несъответствия между корка на тапата и етикета на бутилката обаче породили съмнения у експертите за качеството на напитката. От хотела решили да направят експертиза, която показала, че уискито е „смесено“ (съдържа 60 % малц и 40 % зърно) и е произведено след 1970 г. Служители в хотела в Швейцария уверяват, че не са знаели за фалшификата. Управителят получил бутилката преди 25 години от своя баща. 

От администрацията на хотела са върнали парите на китайския милионер.Собственикът лично е отишъл до Пекин, за да съобщи резултатите от експертизата на Чжан Вей. От своя страна китаецът не се разсърдил, а благодарил за честността."Макалън" е известна като предпочитаната от Джеймс Бонд марка уиски.
Коментари: 0