Джером Пауъл номиниран за председател на Фед

Пазарите приветстваха решението

Джером Пауъл номиниран за председател на Фед

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп номинира Джером Х. Пауъл от Мериленд за председател на Управителния съвет на Федералния резерв за срок от четири години, считано от 3 февруари 2018 г. Тогава изтича мандатът на сегашния председател Джанет Йелън.

Като член на Управителния съвет на Федералния резерв от май 2012 г., г-н Пауъл демонстрира стабилно лидерство, солидна преценка и експертна политика. Г-н Пауъл ще допринесе за работата на Федералния резерв с дълъг опит в бизнеса и администрацията, се казва в съобщението на Белия дом.

Преди това Пауъл е бил заместник-секретар в Министерството на финансите в администрацията на президента Джордж Х. В. Буш. Има почти три десетилетия бизнес опит. Той учи в Принстънския университет, където получава бакалавърска степен по политика през 1975 г. Продължава обучението си в университета в Джорджтаун, където получава степен доктор по право. 

Въпреки че номинацията на Пауъл бе предизвестена, пазарите я приеха позитивно, като индексът Dow industrials се покачи с 60 пункта, отбелязва CNBC.

"Джером Пауъл е разумен избор за председател на Фед", коментира Ричард Кларида, глобален стратегически съветник на гиганта Pimco. "Той вероятно ще осигури непрекъснатост на паричната политика, като приеме рамката от управлението на Йелън за постепенно нормализиране на лихвите и предвидимо намаляване на баланса на Фед. Той също така вероятно ще бъде по-възприемчив към призивите за внимателно въвеждане на финансови регулации, особено за по-малките банки".
Коментари: 0