Три политически проекта от България са финалисти на международните награди “Иновации в политиката 2017“

Церемонията по награждаването ще се проведе на 6 декември във Виена

Три политически проекта от България са финалисти на международните награди “Иновации в политиката 2017“

Д-р Марияна Тодорова, Стефан Стоянов и Илхан Кючюк са тримата политици от България, които се класираха сред финалистите на първите европейски награди за креативна и смела политическа дейност – „Иновации в политиката“, преборвайки се с общо над 580 проекта от цяла Европа. За да стигнат до финала, техните проекти бяха оценявани от международно жури, състоящо се от над 1 000 граждани на ЕС, представящи всички държави-членки.

„Бройката на проекти от цяла Европа, отличаващи се с качествени и иновативни политически решения, наистина е впечатляваща – 589, и определено надмина очакванията ни. Особено щастливи сме, че до финала бяха допуснати и 3 проекта от България, която общо излъчи 30 заявки. Нещо повече – като българин мога да споделя, че съм горд, че именно България е сред държавите със значима роля в процеса за подобряване на политическите практики в Европа и може да бъде източник и на добри примери и експертиза за всички политици в Европа.“, каза Александър Дурчев, представител на наградите „Иновации в политиката“ в България и CEO на комуникационна агенция All Channels Communication.

Ето и кои 3 проекта от България бяха допуснати до финалите:

Д-р Марияна Тодорова с проекта „Еднодневни трудови договори“ в категория „Работни места“. Като млад член на парламента и заместник-председател на парламентарната група на партията „АБВ“, която избира Ивайло Калфин за министър на труда и социалната политика, през 2015 г. Мариана Тодорва участва в разработването на концепцията за проектиране и изпълнение на еднодневните трудови договори в българското законодателство. Благодарение на нейните усилия за иницииране на дебат по темата, той беше взет под внимание и предложенията за еднодневни трудови договори влязоха в сила. Основна целева група са сезонните работници, работещи в земеделска индустрия. Целта е тези лица, които предимно са дългосрочно безработни, да получат регулирана сума за своя труд, здравно осигуряване, застраховка за трудова злополука, както и отчитане на работните дни за социалните осигуровки и пенсии. В същото време, тъй като обхватът на заетите лица е най-вече сред по-бедните и социално слаби, те трябва да продължат да получават помощ за безработица и други видове ваучери за социални предимства. По-фундаментален проблем, адресиран посредством инициативата е, е излизането на тези хора от сивия сектор на икономиката. 

Стефан Стоянов с проекта „Дигитализация на образователния процес в общинските училища в Пловдив – въвеждане на платформите G-suit“. Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ в Община Пловдив, е номиниран в категория „Цивилизация“.

Проектът цели за внедряването на облачни технологии и платформи в общинските училища, за да се повиши качеството на образователния процес. Платформите дават възможност за неограничен брой от потребителски профили – на директори, учители, ученици и служители от администрацията. Всички необходими документи се събират на едно място (памет), достъпни от всякъде и по всяко време. Основното предимство е убеждаването на учениците, че ученето, всъщност, може да бъде интересно. Основните ползи: лесна комуникация, провеждане на забавни виртуални уроци, достъпно проследяване на резултатите и прогреса на учениците в реално време (от учители и родители). В дългосрочен план очакваните резултати са: мотивирани и весели, любознателни и способни ученици, непредубедени учители и родители, което въздейства върху цялата местна екосистема. Досега в тренировъчния процес са се включили общо 80 учители и директори от общо седем училища, или 13% от общинските училища в Пловдив.

Илхан Кючюк с проекта “ВЕИ експозиции, изработени от децата на Севлиево”. Председателят на Младежко ДПС  и евродепутатът от АЛДЕ е номиниран в категория “Цивилизация” (проекти в сферата на изкуства, образование, наука и европейско общество). От началото на мандата си досега, за трета поредна година Кючюк организира конкурси сред учениците от Професионална гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в гр. Севлиево, намиращ се в Северна България – район, в който децата имат силно ограничени възможности. Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици от VIII до ХІІ клас имат за цел да насърчат младите хора в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда. Освен участието в изложба и различни награди, част от победителите посещават Европейския парламент в Брюксел, за да се запознаят с историята и функциите на институцията.

Общо 80 финалиста в 8 различни категории

589 политически проекта от цяла Европа бяха номинирани в 8 категории: „Цивилизация“, „Демокрация“, „Работни места“, „Просперитет“, „Качество на живот“, „Човешки права“, „Общност“ и „Екология“. Нито един проект не бе подаден в категорията „Свобода“. „Политици и граждански сдружения кандидатстваха със страхотни проекти и предложения как могат да подобрят начина ни на живот. Но бяхме малко изненадани, че категорията „Свобода“ не получи нито една заявка. Означава ли това, че ние, европейците, наистина сме достигнали предела си на свобода?“, допълни г-н Дурчев по повод разпределянето на заявките в различните категории на конкурса.

Победителите в осемте категории ще бъдат обявени на международна гала вечер, която ще се проведе на 6 декември в сградата на Кметството във Виена (Австрия).

Коментари: 0