Verizon приключи придобиването на Yahoo, Мариса Майер напуска

Интернет компанията ще бъде слята с AOL в нов бранд на име Oath

Verizon приключи придобиването на Yahoo, Мариса Майер напуска
568 ~ 1 мин. четене

Американската телекомуникационна компания Verizon приключи придобиването на Yahoo във вторник, пише Financial Times. Сделката, оценена на 4.5 млрд. долара, слага край на съществуването на емблематичната интернет компания като независим бизнес.

Собствеността на Yahoo, включително нейната имейл услуга и порталите Yahoo Finance и Tumblr, ще бъдат включени в портфолиото на AOL – компанията, която по-рано също беше купена от Verizon. Обединената компания, която включва над 50 медийни, технологични и рекламни бранда, ще бъде наречена Oath и ще бъде оглавена от Тим Армстронг, бившият главен изпълнителен директор на AOL.

Очаква се в Oath да бъдат съкратени около 2100 служители, което е приблизително 15% общия брой работещи за Yahoo и AOL.

Мариса Майер, която беше досегашният главен изпълнителен директор на Yahoo, както се очакваше, се оттегля от поста. Тя обаче ще получи обезщетение в размер на 186 млн. долара. 

Активите на Yahoo, които не влизат в споразумението с Verizon – основно акции в китайската платформа за онлайн търговия Alibaba и подразделението Yahoo Japan – в петък ще бъдат преименувани на Altaba.

Придобиването беше осъществено, след като ръководството на Yahoo се съгласи да приеме от Verizon оферта с 350 млн. долара по-ниска цена в сравнение от първоначално поисканите 4.8 млрд. долара. От Verizon отказаха да платят по-високата цена, след като профилите на стотици милиони потребители на Yahoo бяха компрометирани вследствие на кибератаки.Подкрепи Economic.bg