Verizon съкращава над 2 000 служители от AOL и Yahoo!

Телекомът ще трябва да плати допълнителни възнаграждения на служителите

Verizon съкращава над 2 000 служители от AOL и Yahoo!
492 ~ 2 мин. четене
Американският телеком Verizon планира да съкрати около 2 100 работни места от двете си компании AOL и Yahoo, които се обединяват в новото предприятие Oath. Това съставляват 15 на сто от всички служители на новата компания, пише Business Insider, позовавайки се на TechCrunch. 
През юли Verizon обяви, че ще придобие основния интернет бизнес на Yahoo! за сума от порядъка на над 4.5 млрд. долара в брой. Сделката бе съпътствана от различни перипетии, но най-големият скандал се оказа информацията, че Yahoo! е злоупотребявала с лични данни на своите потребители. Очаква се сделката да бъде финализирана в рамките на една седмица. 
Планът на Verizon е да обедини Yahoo! и AOL под марката Oath, която ще бъде ръководена от главния изпълнителен директор на AOL Тим Армстронг.
Освобождаването на служители на Yahoo! обаче ще коства известна сума пари на Verizon. По договор телекомът е длъжен да плати допълнителни средства, тъй като има специална клауза, която гласи, че служителите на Yahoo! трябва да получат извънредна заплата, ако загубят работата си скоро след приключването на сделката. 
Наред със съкращенията, ще има и рокади и на управленските етажи. Много от топ служителите на Yahoo!, включително главният изпълнителен директор Мариса Майер, се очаква да напуснат компанията. Някои от тях са били увещавани да останат и да поемат по-големи постове.  
По време на обща фирмена среща с AOL и Yahoo! през май, Тим Армстронг директно е бил попитан от служителите какво ще случи с тях. 
„Попитаха ме какви ще са последствията от сключването на сделката“, разказва той, допълвайки, че е бил откровен по въпроса за съкращенията и е обяснил, че „такива неща се случват, когато се съберат две компании“. Целта на ръководството все пак била да минимизира негативните последици.
Подкрепи Economic.bg