Високо с „Мистър и Мисис Икономика”

Тази година конкурсът на КРИБ и сп. „Икономика” ще отличи онези, които са имали силата да не се огънат пред трудностите

Високо с „Мистър и Мисис Икономика”

Снимка: Списание Икономика

Автор: Татяна Явашева

В своята над 30-годишна история сп. „Икономика” е свидетел на възходи и спадове, на кризи и подем. И точно преди 30 години, когато се разгаряше голямата промяна, е създаден и конкурсът „Мистър Икономика”.

2020-а се оказа година на изпитания и кризи от най-различен характер. Тя ни постави пред трудности и проблеми, сякаш за да провери гъвкавостта, креативността и уменията да подредим и най-сложния пъзел, който ситуацията ни поднесе. Година на твърде силен натиск над хората и над икономиката, след като и много бизнеси бяха напълно блокирани заради пандемията.

Развитие

В своята над 30-годишна история сп. „Икономика” е свидетел на възходи и спадове, на кризи и подем. И точно преди 30 години, когато се разгаряше голямата промяна, е създаден и конкурсът „Мистър Икономика”. Той също търпи развитие и прерасна в „Мистър и Мисис Икономика”. Но най-важното – превърна се в своеобразно огледало на икономическите процеси в страната.

Промяна

Прави се оказаха онези, които предупредиха, че годината на Металния плъх вещае трудности и големи промени, а те в крайна сметка ще отворят вратите за новите възможности. Но преди изгрев винаги е най-тъмно. И когато изглежда, че няма изход от лабиринта, какво да правим? Съветът, който помага в такива ситуации: Колкото по-отвисоко погледнеш на случващото се, толкова по-ясно ще видиш нещата и ще намериш решение.

Победителите

Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” гледа на трудностите, бизнес развитието и успехите от висотата на своя 30-годишен опит. И с увереност, че и големите изпитания, на които 2020 подложи всички, ще отминат. Като ще останат уроците, които са ни направили по-силни.

Денят на наградите предстои. Все по-малко време остава до връчването на наградите „Рибарят и златната рибка” в юбилейното издание на конкурса.

Индустриалецът Никола Добрев:

В КЦМ създадохме творци и отдадени на идеите професионалисти

Професионализъм, Перфекционизъм и Почтеност – три условия, на които да отговаря българският индустриалец. Никола Добрев е първият, когото мнозина от нас ще посочат.

Мистър Икономика 2015

През 2015 г., когато се навършиха 30 години, откакто инж. Никола Добрев е начело на КЦМ, той стана „Мистър Икономика”, като през 2012 г. беше получил отличие в конкурса на сп. „Икономика” в категорията „Принос в развитието на индустрията”. Голямата награда „Мистър Икономика”  инж. Добрев посрещна с думите: „Оценявам това високо отличие като признание за дългогодишната ми работа в едно поле на бизнеса, което е много тежко – металургията и рудодобива. Това е признание и за целия екип на КЦМ 2000 АД, който почти две десетилетия върви по път, чиято голямата цел е да изградим глобална компания, която да отговаря на всички съвременни изисквания за ефективна, екологосъобразна и социалноотговорна фирма. И е много е важно да се подчертае, че КЦМ е чисто българско предприятие, развивано от мениджъри, а не от стратегически инвеститори  Само през тези две десетилетия бяха инвестирани около 250 млн. долара – нещо, с което малко фирми може да се похвалят”.

Бизнес лидер

Неслучайно доц. д-р инж. Никола Добрев е сочен за един от най-видните индустриалци на българския преход. Специализирал в Германия и започнал научна дейност, но съдбата имала други планове за него. През 1985 г. става директор на Комбината за цветни метали край Пловдив. Участва в приватизацията на предприятието с работническо-мениджърското дружество “КЦМ 2000” и това е една от най-успешните  сделки на 2000 г. В работата си Никола Добрев е отдал не само ум и познания, но и нещо повече, тъй като е сред най-големите акционери в КЦМ - предприятието, което съумя да се наложи като лидер в производството на олово, цинк и сребро и единствен производител на златни кюлчета у нас. Но и досега групата не спира да инвестира. В последното десетилетие израсна новият завод за производство на олово и хората, съпричастни към това, признават: „Вложихме не само опита и знанията си, а и душата си”. А също и над 200 млн. лв. На ход е проектът "Технологично интегриране на КЦМ".

Визионер

Както по всичко личи, в КЦМ се работи с хъс, със сърце и мисъл за бъдещето. Никола Добрев успя да създаде екип от професионалисти на световно ниво, мотивирани да творят в своята работа. И след 33 години начело на това голямо бизнес начинание, през януари 2019 г. той отстъпи управлението на следващото поколение мениджъри. Изглежда, че при него нищо не е случайно, а всяка стъпка е добре обмислена. Така освен таланта на умел ръководител и визионер, той показа качества и на блестящ мемоарист, като през 2018 г. публикува своите спомени „Срещи по пътя”. Те документират неговото израстване като човек и бизнес лидер, превърнал едно водещо социалистическо предприятие в ключова за българската икономика индустриална структура, работеща по най-новите световни стандарти.

Строител на съвременна България

И ако в тези времена на голяма промяна се питаме кои ли са сърцатите строители на Съвременна България, то доц. д-р инж. Никола Добрев непременно е сред хората, оставили дълбока следа в градежа. Ето и неговите думи по повод 30-годишния юбилей на конкурса „Мистър и Мисис Икономика”:

Искам да поздравя издателите и всички, които съдействаха със свои материали да поддържат високо информационното, аналитичното, а понякога и критичното равнище на списанието. Пожелавам да запазите високия рейтинг на списанието и да съхраните интереса на читателите, най-вече младите, към въпроси, които ги вълнуват, за да отдават умения и сили за българската икономика. И един съвет: Отразявайте критично поведението на българския чиновник бюрократ, който със своята некомпетентност на всяко равнище е готов да покаже колко е важен и как без неговото позиционно разрешение не може да стане нищо. Това обезверява много инициативни млади хора. За българската икономика преди техническите иновации са нужни мотивирани хора с иновативно мислене. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Коментари: 0