8 вкусотии от португалската кухня

Вижте кои са най-популярните морски храни

8 вкусотии от португалската кухня

Снимка: Pixabay

8166 ~ 4 мин. четене
Португалия е страната с най – голяма консумация на риба и морски продукти. Местните жители твърдят, че има 365 рецепти за приготвяне на морски деликатеси, различни за всеки ден от годната. Популярни морски храни са треската, сардините, октоподът, калмарите, раците, сепията, скаридите, омарите и други обитатели на водния свят. Някои от най - популярните ястия са рибата хек (бакалао), която е сушена и осолена, миди по португалски, различни видове салати с риба или октопод. Прочетете още за португалската кухня в следващите редове."Francesinha"

Това е едно от най – оригиналните португалски ястия, което всъщност представлява вкусен сандвич. На португалски „francesinha” означава „малка французойка“, защото ястието е измислено през 50 – те години на миналия век от португалски готвач, работил във Франция. Прибирайки се в родината си, готвачът прави истински фурор в ресторанта, в който работи. Сандвичът се състои от две големи филии хляб, между които има шунка, наденица и пържола. Върху хлебчето е разтопено сирене и грижливо е добавен ароматен сос, съдържащ в основата си бульон, бира, зеленчуци, домати и чили. Сандвичът се поднася с пържени картофки, които завършват цялостното представяне на това вкусно ястие. 


"Enchidos"

ÒRПортугалските колбаси се наричат “enchidos” и присъстват в различни супи и яхнии. Пекат се на огън и жар, а най – известният е „чорисо“, който представлява пикантен сушен свински колбас, овкусен с червен пипер и чесън. Други популярни колбаси са „linguica“ – подправен свински колбас с лук, чесън и пипер, както и „farinheira“ – съдържащ свинско месо, вино и брашно. „Morcela“ е подправена кървавица, която е най – вкусна, когато се пържи или пече на дървени въглища. Известни са колбасите „alheira“, които в миналото са измислени от евреите и са се приготвяли от заешко, телешко, пилешко, патешко месо и хлебен пълнеж, а след това са се пържили в зехтин. Можете да опитате различни видове колбаси във всяка точка на страната.


Свинското по алентежански

Свинското по алентежански е ястие от южната част на страната и по-точно от провинция Алгарве. Името на това ястие на португалски е „Porco a Alentejana“ като Alentejo е голяма селскостопанска област, но специалитетът не идва от там. Близостта до океана била причината прасетата да бъдат хранени с риба и месото им да придобие специфичен рибен аромат. Постепенно готвачите започнали да добавят миди в ястието, което го направило още по-вкусно и ароматно. Освен свинско месо и миди, специалитетът съдържа лук, чесън, зехтин, червен пипер, бяло вино и понякога се поднася в комбинация с печени или пържени картофи.


"Tripas a moda do Porto"

"Tripas a moda do Porto" е името на една от най – вкусните яхнии, характерна за град Порто. Яхнията съдържа парченца шкембе, парченца наденица и бял боб, в комбинация с ароматни подправки. Има легенда, която разказва как в годините на война жителите на града събрали всичкото месо, което имали и го дали на заминаващите на поход войници. За себе си оставили само вътрешностите и по този начин се научили да готвят вкусна шкембе чорба. Заради нея населението продължава да бъде наричано и до днес  „tripeiros“, което в превод означава „ядящи шкембе“. 


"Cataplana"

Това ястие е пример за португалската изобретателност и неповторим вкус. „Cataplana“ съдържа шунка, колбас „чорисо“, бейби миди, домати, лук и чесън. Името назовава ястието и самия съд, в който се приготвя португалската вкусотия. Съдът традиционно се е правил от кована мед, но днес се изработва от незалепващ метал. Съставките се поставят в долната част на съда и след това се затваря капакът, за да може парата да остане вътре. По този начин се изгражда силен аромат и вкус като е важно да се готви на бавен огън. Ястието се е появило в южния регион на Алгарве и по - късно се е разпространило в цялата страна.


"Porco preto"

Porco preto“ (черно прасе) е свинско месо, което се поднася под различна форма. Вариант е прасенцето да се поднесе на дъска - цяло и изпечено, в комбинация със салата, чипс и лимон за по – свеж вкус. Друг вариант за поднасяне на свинското печено е под формата на пържола или наденица с гарнитура от салата и пържени или варени картофи. Иберийските прасета са древна средиземноморска порода и се отглеждат в граничния район между Португалия и Испания. За тази порода е предназначена определена храна и се отглеждат при много специални условия. Поради тази причина са изключително търсени за консумация в Португалия. 


"Posta Mirandesa"

От планините на север до хълмовете и равнините на юг, Португалия предлага широка гама от пресни ястия като едно от тях е „Posta Mirandesa“. Това е популярна пържола от говеждо месо, характеризираща се с невероятен вкус и аромат. Тайната на месото се крие в това, че се добива от свободни крави (порода „Mirandesa“), които живеят в област Трас ос Монтес, северната част на Португалия. Месото се приготвя на силен огън и се поднася в комбинация с варени картофисвежи зеленчуци и подправки. „Posta Mirandesa" е едно от най – вкусните и любими ястия, както на местните жители, така и на туристите. През 2011 г. то е обявено за едно от 70-те чудеса на португалската гастрономия. 


"Caldo Verde"


Португалците имат една стара поговорка, която гласи следното: „Ако трябва да избирате между супа и любов – първото е по-добро.“ В тази любима дестинация туристите изгарят от желание да опитат вкусотиите, приготвени с любов и много подправки като супите определено са едни от водещите в класацията на топ ястията. „Caldo Verde“ е класическа португалска супа, приготвена с плътен бульон, съдържаща пасирани картофи, лук, чесън и зеле. Името на супата се превежда като „зелен бульон“ и се поднася с чорисо или малко количество бял боб. Ястието обикновено е съпроводено от португалски царевичен хляб. Супата може да се консумира преди основно ястие или като късна вечеря.
Коментари: 0