Вносът на Германия се е увеличил с повече от очакваното

Най-голямата европейска икономика бавно започва да понижава зависимостта си от потреблението в чужбина

Вносът на Германия се е увеличил с повече от очакваното
412 ~ 1 мин. четене
Вносът в Германия се е повишил с повече от очакваното, докато износът се е понижил, сочат данните от местния статистически институт. Това е нов знак, че вътрешното потребление помага на най-голямата европейска икономика постепенно да понижи зависимостта си от експорта към други страни, коментира Reuters.

Според Федералната статистическа служба на Германия през юни износът се е понижил с 0.1% спрямо предходния месец, докато вносът е отбелязал ръст 0.5%. Търговският излишък остава на ниво от 18.1 млрд. евро, след като през юли бе ревизиран надолу.

Официалните данни от германската статистика са близо до очакванията на икономистите, анкетирани по-рано от Reuters. Тяхната прогноза е била за 0.1% спад на износа, 0.3% ръст на вноса и търговски излишък от 18.6 млрд. евро.

Ръстът на потреблението в Германия е от огромно значение за правителството, тъй като заради търговските спорове в международен план и забавящата се световна икономика като цяло чуждестранното търсене на германски стоки се понижи значително. В същото време най-голямата европейска икономика засега е силно зависима от износа. В сряда стана ясно, че германското индустриално производство през юни се е понижило с повече от очакваното.


Подкрепи Economic.bg