Vodafone отделя европейския си мобилен бизнес в нова компания

Тя вероятно ще бъде листната на борсата

Vodafone отделя европейския си мобилен бизнес в нова компания

Снимка: Wikipedia

660 ~ 2 мин. четене
Vodafone обяви, че ще отдели мобилните си бизнеси на 10 европейски пазара в нова компания, която потенциално би могла да бъде листната на борсата. Главният изпълнителен директор на компанията Ник Рийд каза, че дружеството, което ще бъде създадено през следващите 18 месеца, ще бъде най-голямото в Европа и ще се казва TowerCo, ще включва 61 700 кули в 10 страни, като 75% от обектите са на европейските пазари Германия, Великобритания, Италия и Испания.

„Като се има предвид мащабът и качеството на нашата инфраструктура, ние вярваме, че има значителна възможност за отключване на стойност за акционерите, като същевременно се отчитат значителни промишлени ползи от споделянето на мрежи за цифровото общество“, каза той.

Vodafone не притежава изцяло всички кули и базови станции, например O2 притежава половината от 18 500-те в своето съвместно предприятие в Обединеното кралство, което означава, че компанията вероятно ще прибере около 12 млрд. евро от евентуалната продажба или флотация, пише "Гардиън".

Новата компания, която ще има свой управленски екип, ще започне да функционира до следващия май.

Vodafone започна да оценява отделянето на бизнеса с кулите миналата година, след като получи няколко оферти за различни части от портфейла си. Компанията заяви, че възнамерява да монетизира значителен дял от TowerCo, включително разглеждането на листване на фондовата борса или продажбата на миноритарен дял, през следващите 18 месеца, в зависимост от пазарните условия.

Постъпленията ще бъдат използвани за изплащане на нарастващите дългове на Vodafone, които ще достигнат 48 млрд. евро, когато компанията завърши сделката за 18,4 млрд. евро по закупуването на германските и източноевропейските активи на Liberty Global.

Vodafone също така е похарчил 4 млрд. евро за 5G честоти, тъй като цените значително скочиха в търговете в Германия и Италия през изминалата година.

Вторият по големина мобилен оператор в света обяви новината за обособяването на новата компания заедно с отчета си за първото тримесечие на 2019 г., от който се вижда по-голям спад на приходите на групата от очакваните 0.2%. 

Според доклада пазарните условия в Италия продължават да се подобряват и ръстът на продажбите в Германия остава стабилен, което отчасти компенсира интензивната конкуренция в Испания.

Vodafone заяви, че е уверена за пълната си годишна насока за коригираната основна печалба от 13,8-14,2 милиарда евро и свободния паричен поток преди разходите за радиочестотния спектър от поне 5,4 милиарда евро.
Подкрепи Economic.bg