Най-голямата криптоферма в света иска да владее и изкуствения интелект

Bitmain е на път да създаде собствен чип за „задълбочено учене”, който да направи разработката на изкуствен интелект много по-ефективна

Най-голямата криптоферма в света иска да владее и изкуствения интелект

Преди две години, опитвайки се да създаде нов процесор, китайският експерт по проектиране на чипове Микри Цзън, попада на научно-фантастичния роман „Проблемът за трите тела” на китайския писател Лиу Цъсин. Дали заради сюжета, или заради нощната медитация - практика, която спазва от почти десетилетие, Цзън най-после е озарен от идея, която го насочва към създаването на революционен чип.

„Беше късно през нощта и нещо ме вдъхнови – Sophon!”, спомня си той. А Sophon е въображаемият компютър от книгата, който е с размер на фотон и който е изпратен на Земята от извънземна цивилизация, за да спре научния прогрес на планетата. Компютърът е способен да причинява странни явления – като например да показва мигащи думи върху ретините на елитни учени. Извънземните използват устройството, за да превземат Земята, когато тяхната собствена планета е унищожена от хаотичните гравитационни сили на нейните три слънца.


Връщайки се към реалността, Цзън вече  е проектирал чипове по поръчка за компанията, на която е съосновател - Bitmain. Именно тези чипове я превърнаха в световен лидер при добива на bitcoin, позволявайки ѝ да доминира в новата, суперконкурентна индустрия за "копаене" на криптовалута.

Но сега той има нужда от нов чип, който да изведе Bitmain на нова траектория, отвъд добива на bitcoin, за който компанията е изградила огромни технологични мощности. Амбицията на Цзън е чрез новия, революционен чип, да овладее технология, която е на път да промени света - „задълбочено учене” (deep learning), клон на изкуствения интелект.

Sophon на Bitmain може и да не успее да стане лидер в сферата на „задълбоченото учене”, но създаването му е сигнал към останалия свят за амбициите на китайската криптоферма. Ако всичко върви по план, скоро хиляди устройства със Sophon може да обучават невронни мрежи в огромни центрове за данни по целия свят.

За да разберем как стартъп от Пекин е готов да предизвика компании като Alphabet, Nvidia и AMD в надпреварата по въоръжаване за „задълбочено учене”, е важно да осъзнаем каква основна роля играе Bitmain в bitcoin икономиката, която вече се оценява на 70 млрд. долара. Компанията е чудо за вертикална интеграция. Фирмата проектира силициеви чипове, които поставя в платформи за добив на криптовалутата, сглобява ги в цялостни машини и накрая ги продава на купувачи от целия свят. Освен това управлява машините за своя сметка, държи огромни криптоферми, които отдава под наем на други и е управител на някои от най-големите минни „басейни” в света – централи с толкова голяма изчислителна мощ, че шансовете за успешен добив на цял bitcoin блок се повишават значително.

Bitmain може би е най-влиятелната компания в bitcoin икономиката заради огромното количество изчислителна мощност и скорост, която контролира. Нейните bitcoin басейни – Antpool и BTC.com – съставляват 28.9% от цялата изчислителна мощ в световната bitcoin мрежа.

Коментари: 0