Водещи компании опитват да върнат българи от Лондон

През тази година предстоят още три подобни кариерни форума, включително в Германия

Водещи компании опитват да върнат българи от Лондон

Над 160 българи, които учат и работят във Великобритания, посетиха седмото издание на българския кариерен форум, който се проведе на 9 март в посолството на България в Лондон. В изложението участваха 27 водещи родни компании, които представиха атрактивни възможности за работа в България. Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика и сдружение „Български кариерен форум“. Изложението е единствено по рода си и има за цел да запознае българската диаспора в чужбина с възможностите за професионална реализация у дома.

Събитието бе открито от зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, Явор Гочев, член на управителния съвет на „Български кариерен форум“ и  Теофана Крайнина-Йорданова, заместник-ръководител на българската мисия във Великобритания.

„Вярвам, че когато държавата и работодатели заедно с ентусиастите и доброволците от „Български кариерен форум“ обединят усилия, можем да покажем, че България е не по-малко привлекателно място за работа и живеене от много други европейски страни. У дома човек може да се чувства много по-пълноценен до близките си хора и приятелите си, с които е израснал“, каза Русинова при откриването на изложението.

„През годините кариерното изложение се установи като традиция и се превърна в своеобразна среща за сверяване на часовници. От 2013-а насам екипът, който стои зад него, порасна много и се разви. Мечтите ни и идеите ни също. Вече сме на седем години, а както се казва, това са най-важните години”, добави Ангел Игнатов, председател на „Български кариерен форум“.

Сред работодателите в изложението се отличаваха лидери от сферите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Кариерният форум привлече вниманието на младежи с разнообразен профил – от първокурсници до установени професионалисти с няколкогодишен опит зад граница.

„Преди всичко мисля, че семейството би ме върнало в България, но също така и възможностите за реализация в моята сфера. В момента има глад за инженери, а именно с това бих искала да се занимавам в бъдеще. Ако намеря такава възможност в България, със сигурност бих се върнала“, коментира Мелиса Хубенова, студентка втора година „Математика и физика“ в Бристол.

Присъстващите се възползваха и от многообразната програма с презентации и дискусии. Зорница Русинова представи тенденциите на пазара на труда и актуалната икономическа ситуация в България. Тя представи тенденциите за рекордно понижаване на безработицата и за ръст на възнагражденията в различните икономически сектори. „През третото тримесечие на 2018 г. България е сред 5-те държави членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите – 8.9%. През 2019 г. се очаква трендът да се запази и бизнесът да увеличи възнагражденията с между 8% и 12%“, каза Русинова. Тя подчерта, че  международният опит би бил предимство в търсенето на желаната от младите хора професионална кариера на фона на  динамичното развитие на бизнеса в България и засиленото търсене на кадри с висока квалификация у нас.

Изложението включваше и информационна сесия  за Brexit, по време на която ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България в Лондон Васил Асенов представи стъпките за гарантиране на правата на българските граждани, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Българската асоциация на софтуерните компании проведе дискусия „ЗАвръщането“ относно възможностите за реализация в България с участието за работодатели, студенти и вече завърнали се и развиващи се в родината професионалисти. Ментори и гости се обединиха около мнението, че младите биха се завърнали ако са сигурни, че сферата, в която искат да работят, е на достатъчно високо и динамично ниво, за да се развиват и да се учат едновременно.

Събитието в Лондон през тази година се осъществи с подкрепата на „Теси“, които са дългогодишни партньори на „Български кариерен форум”, както и българската компания Trading212. Партньори на изложението бяха Британско-българската бизнес асоциация, Българската асоциация за управление на хора и Българската асоциация на софтуерните компании. След месец предстои и второто от общо четири планирани кариерни изложения през 2019 г. За първи път събитието ще се проведе в четвъртия по големина град в Германия - Кьолн.

Коментари: 0