Водещите индекси скочиха високо заради добрите финансови отчети

Dow Jones добави повече от 238 пункта до 24 322.34

Водещите индекси скочиха високо заради добрите финансови отчети

Снимка: Pixabay

404 ~ 3 мин. четене
Добрите финансови отчети за първо тримесечие на годината на някои от най-големите щатски компании изстреляха водещите индекси до по-високи нива. Dow Jones добави повече от 238 пункта до 24 322.34, като най-силен ръст направи компанията Visa, която поскъпна с 4.9%. Индексът S&P 500 напредна с 1.04% до 2 666.94 пункта, докато съставният индекс Nasdaq завърши с покачване от 1.6% до 7 118.68 пункта. Акциите на технологичния гигант Facebook поскъпнаха с 9.1% след като финансовите резултати надминаха очакванията на анализаторите. Advanced Micro Devices също надмина прогнозите, което добави нови 14% към стойността на компанията. 

Позитивните настроения се усещаха и на Стария континент, след като DAX завърши деня над 12 500 пункта с много силно представяне на компаниите от автомобилния сектор. Основният индекс на Великобритания се изкачи с 0.57% до 7 421.43 пункта. 

В четвъртък доларът се търгуваше с предимство пред повечето основни валути, което понижи валутната двойка EUR/USD с почти половин процент до 1.2103. Силният долар понижи цената на златото с 0.40% до 1 322.20 долара за трой унция, докато  среброто се търгуваше с понижение при 16.51 долара. Санкциите, които САЩ може да наложи върху Иран и понижения добив на нефт във Венецуела повишиха цената на суровината до 68.14 долара за барел, а сорта Брент се търгуваше при цена от 74.72 долара.

Акценти днес 

Икономически данни за БВП - От 11:30 часа Великобритания ще публикува предварителните данни за БВП на страната за периода от януари до март. Очаква се данните да покажат покачване на икономическия растеж с 0.3%, след покачването от 0.4% за предходния отчетен период. По-късно през деня (от 15:30 часа) инвеститорите ще следят данните за първо тримесечие на БВП на САЩ, които ще покажат как се развива една от най-големите световни икономики. Очаква се данните да покажат забавяне на растежа за първо тримесечие до 2.0%, спрямо 2.9% на годишна база.

Основен лихвен процент - Япония - В малките часове на деня Банката на Япония остави непроменен основния си лихвен процент на отрицателното равнище от -0.10%, каквито бяха очакванията на анализаторите. 

Annaly capital Management – Дневна

След силното понижение от началото на годината ценовото движение формира обръщащ модел с двойно дъно, дивергенция и пробив на 50-дневната средна. Съвкупността от фактори показва, че инвеститорите имат интерес за покупка, което може да покачи цената до стойности над $11. При поевтиняване под 10.20 очакваме възобновяване на низходящото движение и ново рязко поевтиняване.

AUD/USD – 4 часова

При низходящото движение на валутната двойка се наблюдава повтарящ се модел на консолидация, след който следва рязко поевтиняване. Добра възможност за продажба двойката AUD/USD е при пробив под нивото 0.7550. Трябва да се има предвид, че котировките са доста отдалечени от подвижната средна и индикатора Стохастик дълго време се намира в зоната на свръх продаден пазар, което означава, че консолидационното движение може да трае повече периоди.

NatGas US – Дневна

Природният газ срещна силна подкрепа на нивото малко над 2.50, откъдето започват опити за покачване. Пробива на 50-периодната средна инициира нови покупки и поскъпване на цената, но пред нея стои съпротивата образувана от 200-периодната. При достатъчно силно движение и пробив над 200-средната ще видим формиране на възходяща вълна с цел локалните максимуми около $3.25. 

Nikkei 225 – Дневна

Пробивът над горната граница на канала и 50-периодната средна дадоха начало на нов възходящ тренд, който е на път да тества максимумите около 24 000 пункта. Движението може да бъде нарушено при натиск от пазара и спад под 21 000 пункта, откъдето ще последва задълбочаване на корекцията, която започна от края на януари тази година.

Подкрепи Economic.bg