VOSS Automotiv започва производство край Ловеч до 6 месеца

Германската компания планира да открие 1000 нови работи места, а началната инвестиция е 15 млн. евро

VOSS Automotiv започва производство край Ловеч до 6 месеца
Германският производител на авточасти VOSS Automotiv планира да стартира производството в новия си завод край Ловеч до шест месеца. Това стана ясно днес по време на официалното представяне на компанията в България. Началната инвестиция е 15 млн. евро, а дружеството планира да разкрие 500 работни места до 2019 г. и общо 1000 до 2022 г.

По време на събитието присъства и икономическия министър Емил Караниколов, който връчи на Роланд Вайс, управляващ директор на VOSS Automotiv Bulgaria и д-р Щефан Ото, управляващ директор на VOSS Automotiv удостоверение за предварителна административна помощ. С него на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.

Икономическият министър изтъкна, че над 170 фирми оперират в страната, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди. Това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него“, допълни той.

„За периода 2005 - юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лв.“, посочи Караниколов. По думите му автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България с дългосрочна перспектива.

"Считам, че изиграхме сериозна роля в това VOSS да избере България, а и основен принос на привличането на компанията в България изигра министър Караниколов", заяви пред репортер на Economic.bg Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. По негови думи Агенцията е изиграла важна роля в това VOSS да не разшири производствения си капацитет в Полша, а да предпочете България. 

"В една много конкурентна среда постигнахме нещо значимо за Северозападния регион и за това автомобилната индустрия в България да продължи да се реализира", допълни Янев.

Заводът на VOSS Automotive в с. Баховица, община Ловеч, ще бъде разположен на около 15 000 кв. м. Компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия в бившия завод на "Литекс моторс". Производството ще бъде фокусирано изключително върху компоненти за леки автомобили. Сред основните клиенти на концерна са Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и GM, Chrysler, Navistar и др.
Коментари: 0