Връщаме на ЕС 100 млн. евро при фалит на малките ВЕИ-та

При подобен сценарий може да бъде спряна и цялата ПРСР

Връщаме на ЕС 100 млн. евро при фалит на малките ВЕИ-та
Автор: Илия Лазаров

България ще трябва да върне 100 млн. евро на Европейския съюз при фалит на малките ВЕИ-та. Това обявиха над 270 собственици на такива централи, които излязоха на протест пред Парламента с искания за промяна на Закона за енергетиката, предаде репортер на Economic.bg. 

Протестиращите настояват за корекция на драстично намалените изкупни цени на тяхната продукция. Те искат Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи нови цени, които да не позволят малките ВЕИ-та да фалират. Комисията обаче е безсилна преди да има промяна на закона.

Поради ниските изкупни цени, малките ВЕИ-та са изправени пред фалит. „Определената цена е толкова ниска, че получените приходи не ни стигат да покрием дължимите такси към електроразпределителната система, да не говорим за заплати на служителите ни“, споделиха протестиращите.

„Сметките ни са запорирани от НАП и НОИ, защото не сме си плащали осигуровките. С всеки изминал ден кредитите ни се увеличават и много скоро ще фалираме“, оплакаха се те.

Централите са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Договорите на ВЕИ-тата са дългосрочни и те нямат право да спрат производство, защото иначе ще трябва да връщат европарите.

Ако централите им спрат работа, 1800 души от малките населени места остават без работа, а държавата ще трябва да върне на Брюксел поне 100 млн. евро. При подобен сценарий може да бъде спряна и цялата ПРСР.

Протестиращите настояват за равностойно третиране, така че да могат да си покриват разходите и да си възвърнат инвестициите. „При строежа на нашите централи изпълнихме всеки един член от закона. С нищо не сме нарушили българското и европейското законодателство“, заявиха те.

Оказва се, че с промяната на тази част от Закона за енергетиката, Народното събрание е иззело функциите на КЕВР и само е определило цената на тока за фотоволтаиците.

„Нашето производство е едва 0,08% от общото производство на ток. Ние не влияем на цената на тока. Искаме да разбием този мит. Не искаме всички ВЕИ-та да бъдат поставяни под един знаменател“, обясниха протестиращите.

От август 2015 г. досега средната загуба на всяка от централите е 13 хил. лв.

Представители на ВЕИ-тата се срещнаха с депутатите от БДЦ Светлин Танчев, Румен Йончев и Явор Хайтов, които обещаха да подкрепят справедливите им искания. Те ще търсят подкрепа от останалите парламентарни групи и ще инициират промяна на спорните текстове в закона.

„Не може държавата едностранно да променя договорни отношения, които са за толкова дълъг период от време“, категоричен бе Светлин Танчев от БДЦ.

Протестиращите са сезирали и европейските институции – ЕК и Сметната палата на ЕС. При нужда те ще предприемат стъпки за сезиране и на Конституционния съд. 

Коментари: 0