40% спад на цените на земеделските продукти

В същото време цените на горивата тръгват нагоре

40% спад на цените на земеделските продукти

Горивата тръгват нагоре през лятото. Това стана ясно от думите на директора на Софийската стокова борса Васил Симов по време на отбелязването на 25-годишнината на борсата в УНСС. Увеличението обаче няма да е съществено.

„В момента цената на петрола върви леко нагоре и достига около 50 долара на барел. Само преди година и половината цената беше стигнала до 130 долара на барел, така че цената на петрола е много динамична. Винаги, когато цената на петрола върви нагоре, може да се очаква и поскъпване на бензина и дизела и обратно, но никой не може да каже какво ще се случи с цената на петрола след седмица, месец или година на световните борси, за да може да се направи анализ каква ще е цената на бензина и дизела”, заяви Симов пред Economic.bg, който е медиен партньор на събитието. 

Той призна, че през летните месеци цените на горивата по бензиностанциите тръгват нагоре. Причината е засиленото търсене на горива в летните месеци, когато повечето българи пътуват.

„Лятото е период, в който фирмите, които продават горива на дребно, винаги леко вдигат цената нагоре. Затова продиктувано от световните тенденции може да се очаква увеличение, но две стотинки нагоре или надолу не се отразява съществено нито, на транспортните фирми, нито на крайните потребители”, обясни шефът на Софийската стокова борса.

По думите му ако цената на петрола скочи или поевтинее в рамките на 10-20%, не може да се очаква увеличението или скокът да е със същия темп. Така например ако суровината поевтинее с 10%, то крайният продукт ще намалее само с 2% до 3%.

Симов обяви още, че през последните 2-3 години спадът на цените на земеделските продукти е с 30-40%. Това, според него, действа демотивиращо на земеделските производители.

Като основен проблем на борсовата търговия той изтъкна липсата на единна стокова борса у нас. Сега в България работят три – в София, Пловдив и Русе. Освен тях беше създадена и независима енергийна борса за търговия с ток. Според него причините да има три борси у нас вероятно са както лобизъм на високо равнище, така и интереси на местно ниво.

Чрез създаването на единна национална борса всяка стока ще има една и съща цена в цялата страна, а не три различни, обясни Симов. Другата причина е, че в противен случай българският бизнес ще загуби доверие в свободната търговия. Затова един от начините за решаване на този проблем е промяна на Закона за стоковите борси.

Иначе само през 2015 година реализираните сделки на Софийската стокова борса достигат 262 млн. лева, което е с 15% повече в сравнение с предишната година.

Коментари: 0