Все повече хора финансират покупка на имот със 100% кредит

Нараства и броят на сделките с жилища „на зелено“

Все повече хора финансират покупка на имот със 100% кредит
Все по-често желаещите да купят имот нямат средства за самоучастие в сделката и търсят 100% банково кредитиране. Това е една от основните тенденции, определящи пазара на недвижими имоти през третото тримесечие на 2018 г., показва анализ на консултантската компания Arco Real Estate. Също така се наблюдава продължаващо нарастване на сделките "на зелено", т.е. покупка имот, който все още няма Акт 16.

Наблюденията на компанията показват, че все повече хора осъзнават преимуществата на покупката на ново строителство: очакваната по-ниска цена, гъвкавата схема на плащане и други. Освен това, при покупката на ново строителство на по-ранен етап, купувачите имат и шанса да избират етажа, изложението, т.е. да закупят именно жилище, с такова разпределение, за което са си мечтали.

Малък бюджет, жилища „на зелено“

Повечето млади семейства в София, например, нямат достатъчно спестени пари за покупка на жилище, от една страна, а от друга – нямат имущество, което могат да заложат като обезпечение за ипотечен кредит, и затова за тях покупката на зелено е много добра възможност да се сдобият със собствен дом.

В Пловдив резултатите от проучването на компанията сочат, че търсенето за покупка на апартаменти в строеж формират около 1/3 от общите търсения в агенцията. Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 000 евро, като банковото финансиране е основния източник на средства.

Кредитиране

Банките предлагат еднакви условия по жилищните кредити по отношение на лихвените равнища - както за покупка на изградено жилище, така и за покупка чрез кредитиране „на зелено”. За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт 16. Това, което е важно потребителите да имат е добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име и да е надеждна и не на последно място - сградата да е получила Акт 14. Когато се финансира покупката на имот с Акт 14, усвояването на кредита става на части.

В повечето случаи схемата е индивидуална, договорена с банката и строителя. Финансиране може да се получи до 80-85% от стойността на имота в завършен вид.
Коментари: 0