Двамата милиардери, които притежават Michael Kors, Jimmy Choo и Versace

Те превръщат модни брандове в глобален феномен

Двамата милиардери, които притежават Michael Kors, Jimmy Choo и Versace

Строл (вторият вляво), Майкъл Корс (в средата) и Сайлъс Чу (вторият вдясно) при листването на компания на борсата

Снимка: Ben Hider/NYSE Euronext

Двама мъже трансформират модната индустрия. Големите модни брандове Tommy Hilfiger, Jimmy Choo, Michael Kors и Versace са собственост или са били собственост в миналото на Сайлъс Чу и Лорънс Строл.

Двамата се запознават покрай бащите си и основават Sportswear Holdings през 1989 г. с конкретната цел да придобият Tommy Hilfiger. По това време марката е напълно непозната. Чу и Строл я превръщат в глобален феномен. Те продават Hilfiger през 2006 г. за 1,6 млрд. долара.

През 2002 г. Лорънс Строл и Сайлъс Чу подписват договор с Доналд Тръмп за първите три етажа на ъгъла на Trump Tower. Те използват имота, за да отворят магазина на Asprey & Garrard's в Ню Йорк през 2003 година.

През 2003 г. дуото купува 95% от Michael Kors за 100 млн. долара. Самият Корс запазва 5% дял. Michael Kors излиза на борсата през 2011 г. До 2014 г. компанията прави приходи от $ 3,5 млрд. и печалба от 1 млрд. долара и има пазарна капитализация от 20 млрд. долара. 

Това прави от Чу и Строл милиардери - всеки със състояние от по 5 милиарда долара по онова време. През годините след това акциите спадат, но и двамата са все още милиардери (както и Майкъл Корс) с нетно богатство от 2,7 млрд. долара.

Чу и Строл купуват също и Jimmy Choo за $ 1.2 млрд. през 2017 г. Двамата са инвестирали и в други модни брандове - Karl Lagerfeld и Pepe Jeans.

Кой кой е

Сайлъс Чу е от Хонконг. Семейството му са известни производители на текстил и облекло. Баща му, също милиардер, основава South Ocean Knitters, един от "най-големите производители и износители на трикотажни изделия" в Хонконг, в който все още притежава дял. През 1978 г. той и баща му основават Xiang Wu Wollen Mills. 

Текстилната империя на Чу включва фабрики за облекла и деним в Китай, Виетнам и Южна Азия. Той също така стартира Iconix China Group, която се управлява от дъщеря му Вероника. Компанията разпространява модни марки като Badgley Mischka и Ed Hardy в страната.

Лорънс Строл е от Монреал, Квебек, Канада. Подобно на Чу, баща му е в бизнеса с облекло. Започва кариерата си с линията Pierre Cardin за жени и деца. Той внася женските и детски линии облекла на Ralph Lauren's в Канада и Европа. 

Строл притежава имоти в Лондон, Монт Тремблант, Уестмаунт и Мюстик, частен остров в Карибите

Сега Чу и Строл купиха Versace през Michael Kors за 2,2 млрд. долара. Основана в Милано през 1978 г. от Джани Версаче, лейбълът от висок клас е известен със своите дръзки дизайни и живи цветове. 

Днес Versace се управлява от семейството на Джани, включително от сестра му Донатела. Преди продажбата, семейство Versace притежава 80% от модната къща. Изпълнителният директор на Versace Джонатан Акройд ще запази работата си, както и Донатела Версаче. 

Холдингът на Чу и Строл, който ще бъде преименуван на Capri Holdings, планира да увеличи продажбите на Versace в световен мащаб до 2 милиарда долара, както и да увеличи своя търговски отпечатък, като добави около 100 нови магазина към съществуващите 200 магазина на марката. Capri Holdings също планира да увеличи предлагането на аксесоари и обувки на Versace от 35% от общите продажби сега до 60%.
Коментари: 0