\"Всеки има право на втори шанс, дори Мая Манолова\"

Цецка Цачева, председател на Народното събрание

Цитат на деня:

\

Снимка: архив БГНЕС

„Този избор не се харесва на ГЕРБ, но той е факт, всеки има право на втори шанс, дори Мая Манолова”. Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред бТВ тази сутрин по повод избирането на новия омбудсман.

Аз съм християнка и простих на Мая Манолова, коментира Цачева. Председателят на Народното събрание се беше заканила, че ще съди червеното острие преди време заради словесни нападки и обиди от парламентарната трибуна. „Надявам се Мая Манолова да изпълни ангажиментите си, въпреки че тя има повече обвинителен уклон”, допълни Цачева.

„В ГЕРБ няма разделителна линия заради Мая Манолова. Единствената обида, която остана е, че защитника на гражданите нямаше доблестта да каже извинете”, каза още председателят на Народното събрание.

„Като успех определям внасяне на конституционните промени. Неуспех е несъстоялият се референдум”, каза Цецка Цачева като заключение на политическия сезон.

„Проблема не е ДПС, а че след като обявихме намерение за Конституционна реформа, не успяхме да консолидираме четирите парламентарни групи”, коментира тя. „За нас беше ясно от самото начало, че без подкрепа няма как да съберем мнозинство”, допълни още тя. Цачева допълни, че много се надява Конституционния съд да каже, че така внесен законопроекта е изцяло в съответствие с Конституцията и може да се продължи към дебат.

По думите на председателя на Народното събрание, ДПС са уплашили малките партии за мажоритарния избор. „Несъстоялият се референдум е едно голямо разочарование за нашата група”, коментира още Цачева.

„Нашата група се довери на експертите, които познават номинираните. Тези подуправители имат право на втори шанс да се докажат”, каза Цецка Цачева за избора на стари подуправители на БНБ.

„Това е избор, зад който заставаме заради професионализма и опита на тези хора”, допълни още тя. Според Цачева трябва да се държи сметка и съотносимост с какви критерии се мери заплатата на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Вчера стана ясно, че управителят на банката ще взима 15 360 лева месечна заплата. „Убедена съм, че възнаграждението е на долния праг”, допълни още председателят на Народното събрание.
Коментари: 0