Всекидневни тестове може да заменят карантината на Острова

За една година повече от 6.7 млн. души в страната е трябвало да се самоизолират

Всекидневни тестове може да заменят карантината на Острова

Снимка: Pixabay

1520 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Всекидневни бързи тестове за COVID-19 може да се превърнат в алтернатива на самоизолирането на хора във Великобритания, които са контактували със заразени с коронавирус, съобщава БНР. Причината е, че неспазващите карантината на Острова са твърде много.

Британското правителство ще стартира от 9 май ново проучване с участието на 40 000 души, които са били в близък контакт със заразени с коронавируса. На всички тях ще бъдат предоставени комплекти за бързо тестване за 7 дни, като ще трябва да се изследват рано сутрин и ако резултатът е отрицателен и нямат симптоми на COVID-19, ще могат да продължават да живеят нормално вместо да бъдат карантинирани за 10 дни, както гласят сегашните разпоредби.

Между май 2020 г. и април 2021 г. повече от 6.7 млн. души в страната е трябвало да се самоизолират, защото са били в близък контакт със заразен с COVID-19. По данни на здравните власти, твърде малко британци спазват изискването и по-този начин застрашават околните. Новата алтернативна схема би намалила рисковете от заразяване, смятат те.

Основните групи, които заобикалят карантината, са мъжете, по-младите хора и родителите с малки деца, както и представителите на работническата класа, хората с финансови проблеми и някои ключови работници. 

Ако проучването мине успешно, схемата ще започне да се прилага в цялата страна.

Коментари: 0