Първата редовна мисия на SpaceX завърши успешно (видео)

Капсулата Dragon успя да прибере на Земята четиримата астронавти от Международната космическа станция

Първата редовна мисия на SpaceX завърши успешно (видео)

Снимка: Pixabay

872 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Компанията SpaceX на Илон Мъск приключи първата си редовна мисия до Международната космическа станция, връщайки четиримата астронавти от нея на Земята. По този начин тя затвърди ролята си на единствен търговски партньор на НАСА към момента, който е способен да превозва хора, пише Bloomberg.

Капсулата Dragon се приземи в Мексиканския залив на запад от Флорида малко преди 03:00 часа сутринта в неделя, според данни на НАСА. Космическият кораб на SpaceX прибра астронавтите Майкъл Хопкинс, Шанън Уокър, Виктор Глоувър и Соичи Ногучи.

Завръщането на екипажа след повече от пет месеца престой на МКС слага успешен край на първата редова мисия на Space Exploration Technologies по договора с НАСА за транспортиране на хора до космическата станция. Това е първият път, в който четирима астронавти посещават МКС на американски космически кораб, след като през 2011 г. програмата Space Shuttle бе прекратена.

SpaceX е и първата частна компания, която поема такава функция. За пръв път тя транспортира двама астронавти до станцията и обратно през май миналата година в тестова мисия, с която изпревари другия търговски партньор на НАСА, Boeing. През ноември компанията на Илон Мъск случи и първото си редовно изстрелване.

Коментари: 0