Всички големи търговски вериги остават отворени

Полицията ще охранява обектите, за да се избегне струпване на много хора пред тях

Всички големи търговски вериги остават отворени
5014 ~ 2 мин. четене

Сектор търговия, с изключение на моловете, продължава да работи. Това обяви на брифинг икономическият министър Лъчезар Борисов след срещи с представители на големите търговци. Тези срещи бяха направени по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов и след призива от вчера на хотелиерите и ресторантьорите тези търговски обекти да бъдат затворени.

Мерки срещу COVID-19

Според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при заведенията е трудно да се спазват мерките, като той напомни и множеството случаи на нарушения – тайни партита, заключени хора и т.н. Според Кунчев хотелиерите и търговските обекти имат много по-голяма възможност да спазват мерките, а и те, според него, са доказали своята отговорност към ситуацията.

Те обявиха също, че държавата ще предостави подкрепа на търговските обекти – хора от МВР, РЗИ, пожарната и Комисията за защита на потребителите – за да не се допуска струпване на хора извън обектите, които чакат да влязат.

Припомняме, че преди седмица в социалните мрежи се появиха снимки на струпани хора в голяма търговска верига, като там се виждаше ясно, че не се спазват указанията на здравните власти. Огромни опашки имаше и извън обекта.

„Постигнахме консенсус за плътно спазване  на противоепидемичните мерки. И (търговските обекти) те се съгласиха с това. На следващо място, те ще продължат да спазват тези мерки и голяма част са реорганизирали своята дейност, използват се повече дезинфектанти, правят се проверки на входовете, въвели са удължено е работното време, някои са назначили повече охрана“, каза Лъчезар Борисов.

Търговците ще дадат списък с всички обекти и вътрешният министър Терзийски ще организира полицаи, за да следят за спазване на мерките.

„От търговските вериги очакват помощ от социалното министерство, ако имат недостиг на работни кадри – охрана, персонал - да им се осигури от бюрата по труда. Те очакват от нас да се насочим към хората, които не спазват тези мерки. Така че санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките“, каза министърът.

Друго, което са поискали търговците, е да има „бърза писта“ за ваксиниране на хората, които работят в големите магазини.

Подкрепи Economic.bg