Всички министри на разпит в следствието

Те ще разясняват как се вземат неприсъствени решения във връзка с разследването за ваксините

Всички министри на разпит в следствието
304 ~ 2 мин. четене

Всички министри в оставка от кабинета "Борисов 2" ще се явят днес на разпит в следствието. Те ще трябва да обяснят пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения. Поводът за разпитите е фактът, че именно с неприсъствено решение е сключен договорът за бартер на ваксини с Турция, по който тече разследване.

Прокуратурата повдига вчера три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов, както и обвинение към заместника му Адам Персенски.

Две от обвиненията на Москов са свързани с бартера на ваксини, който преди година той направи със съседна Турция. На излизане от следствието вчера, след като му бяха повдигнати обвинения, министърът в оставка посочи пред журналисти, че обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция.

„Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", коментира той.

Едно от обвиненията на Петър Москов е повдигнато за вноса на 200 000 ваксини от Турция, който трябвало да бъде безплатен, но родното Министерство на здравеопазването е заплатило ДДС върху тези 200 000 броя ампули в размер на 323 000 лева, като е заплатило и разходите по доставката на ваксините.

Друго обвинение е свързано с износа на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от българска страна като замяна за предоставените от Турция. От прокуратурата твърдят, че месеци преди износа Москов издал заповед на държавната фирма "Бул Био", която е под шапката на здравното министерство, да произведе 5 млн. дози от въпросната ваксина под претекст, че са нужни на България и че министерството ще плати тези препарати.

Плащане, обаче, към държавното дружество от страна на Министерството на здравеопазването не е извършено в този размер. Прокуратурата счита, че е налице настъпила щета за държавното дружество "Бул Био".

От своя страна Москов, както и заместникът му коментираха, че страната ни е изнесла ваксини на стойност около 400 000 лева, а от турска страна България е получила ваксини за 4 млн. лв. Министърът в оставка коментира, че не разбира къде е "финансовото му прегрешение", съобщава Дарик.

Тъй като решението за бартера бе взето от Министерския съвет, днес от прокуратурата ще разпитат всички министри в оставка за процедурата, по която са положили подписите си върху идеята на Москов.

Подкрепи Economic.bg