Всички търсят какво се случва с инфлацията

Според пазарите едно малко увеличение на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ ще овладее повишението на цените

Всички търсят какво се случва с инфлацията

Снимка: Twenty20

1192 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Висока инфлация

Поскъпването на стоките и услугите за потребителите в последните месеци става все по-осезаемо и ускоряването на инфлацията започва да се усеща и в ежедневието. В редица страни поскъпването на кошницата от стоки и услуги е на многогодишен връх, в България – на 12-годишен. Успоредно с това многогодишен връх достига и търсенето на думата „инфлация“ в интернет. Според Google Trends търсенето ѝ е най-високото от 17 години насам.

Своеобразна „вина“ за повишаването на цените в световен план носят както печатането на пари, така и ударното спестяване, което в комбинация с ниските лихви кара спестителите да наливат пари в определени сектори.

Колко време ще продължи да бъде висока инфлацията е трудно да се каже, но според пазарите едно малко увеличение на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ ще овладее повишението на цените, обясни във форума на „Моите пари“ анализаторът на „Елана трейдинг“ Цветослав Цачев.

Според него Фед се кани да повиши лихвите още следващата година, но пазарите смятат, че това ще се случи по-рано от заявеното от централните банкери. Във всички случаи обаче вероятно сме свидетели на края на ниската инфлация, наблюдавана в последното десетилетие, като се очаква тя да се движи около 2% за дългосрочен период от време.

Цачев отказа да говори за съществуването на балони на този етап, въпреки че дори Европейската централна банка в сряда предупреди за подобен риск.

Който се притеснява от балони, може да се предпази с диверсификация на своите спестявания“, коментира той.

Примери за това са фондовите пазари и инвестиции в различни компании с потенциал. От инвестиционната Expat Capital посочиха например, че в среда с по-висока инфлация металите са добър избор за инвестиция – злато, мед, платина и други.

Препоръчваме хората да инвестират и в иновативни компании с дългосрочни конкурентни предимства“, коментира Даниел Дончев от Expat Capital.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че такива са българските иновативни компании на Българската фондова борса и по-специално на новия пазар beam. В последните месеци редица успешни компании набраха средства от новия пазар, като в това число влизат автомобилната "Син карс", технологичната "Биодит", производителят на Roobar "Смарт органик", a подобен ход се предвижда и за производителят на малки безпилотни самолети "Дронамикс".

Интерес към листване на новия пазар има дори от страна на гръцки и швейцарски компании, обяви по време на форума мениджърът на beam пазара Жана Христова.

Подкрепи Economic.bg