ЕЦБ вижда все по-голям риск от балони на два пазара

Възможножността от корекции на цените в средносрочен план са се увеличили значително

ЕЦБ вижда все по-голям риск от балони на два пазара

Снимка: БТА

9808 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската централна банка предупреди за балони при имотите и при финансите. Пазарът на жилища в еврозоната се нагрява, увеличавайки шансовете за корекция както в конкретния сегмент, така и в търговския, се казва в традиционния доклад на институцията, представен в сряда.

Централната банка посочва, че заради натрупаните спестявания по време на пандемията и все повечето хора, които работят от вкъщи, търсенето на имоти нараства. Това от своя страна тласка нагоре цените на жилищата до над 7% в еврозоната – най-бързият му темп от 2005 г.

Рисковете от корекции на цените в средносрочен план са се увеличили значително на фона на нарастващите оценки за надценяване на жилищата“, посочва ЕЦБ, цитирана от Reuters.

Строителството не може да се справи с търсенето и на жилищния пазар е особено горещо в страни като Германия, Франция и Нидерландия.

Въпреки възстановяването на жилищното строителство, недостигът на работна ръка, закъсненията в глобалната верига на доставки и нарастването на цените на суровините тежат върху способността на строителния сектор да разшири предлагането на жилища, което оказва натиск за повишаване на цените.“

Докато пазарът на първокласни търговски имоти сега се възстановява, перспективите са „особено лоши“ за по-нискокачествените търговски имоти, тъй като работата от разстояние, опасенията за здравето и ускоряването на интереса към по-екологични варианти насочват търсенето към първокласния сегмент, обръща внимание ЕЦБ в доклада.

Домакинствата с ипотеки с променлив лихвен процент са изложени на неочаквано покачване на лихвените проценти, което може да повлияе неблагоприятно на способността им да обслужват дълга си“, се казва в доклада.

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, също изтъкна и „удивителен подем“ на пазарите на акции и рискови активи, „което ги прави по-податливи на корекции“.

Като положителна нотка ЕЦБ добави, че рискът от нарастване на корпоративните фалити – основен страх преди година, е намалял, въпреки че някои мерки за държавна подкрепа вече са премахнати. „Средно корпоративните неизпълнения са по-ниски от най-оптимистичните очаквания по-рано по време на пандемията, докато неплатежоспособността остава около 15% под нивата преди пандемията“, каза ЕЦБ.

Изкупуването на ЕЦБ се забавя

Централната банка обяви през септември, че ще купува по-малко облигации заради нарастващите потребителски цени. Така започна процесът на бавно спиране на огромния пакет от стимули от ерата на пандемията. Инфлацията в еврозоната достигна 4.1% през октомври, което представлява 13-годишен връх, достигнат докато целият континент се бори с нарастващите разходи за енергия.

Някои участници на пазара смятат, че ЕЦБ подценява инфлационния натиск и вероятно ще трябва да обяви повишаване на лихвите преди началото на 2023 г.

Подкрепи Economic.bg