Всичко за новите енергийни етикети на електроуредите

Скалата А+++ отпада, а търговците имат 15 дни да сменят етикетите с нови

Всичко за новите енергийни етикети на електроуредите

Снимка: Pixabay

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Познатите ни етикети за енергийна ефективност върху електроуредите, продавани на потребителите в Европейския съюз, се променят от 1 март. Въпреки че потребителите масово със свикнали със скалата А+++, А+ и т.н., тя остава в историята и индексирането вече ще е от А до G - универсална за всички продуктови групи.

Новите етикети

Въпреки че промяната при електронните екрани и телевизори, битови перални машини, битови сушилни, хладилни уреди, домакински съдомиялни машини влиза в сила от началото на март, търговците имат преходен период до 22 март да поставят новите стикери. Промяна на етикетите ще има както в търговските обекти, така и в онлайн магазините.

Тъй като се променя методът на изчисляване на индекса на енергийна ефективност, не може да се направи съпоставяне на старите скали и новите скали. При новата електроуреди от клас А почти няма да има, съвсем малко ще са и тези от клас B. На пазара преобладават тези клас D, C и E, които за момента са сред високоефективните и ориентировъчно ще отговарят на клас A+++ по старата скала.

Как изглежда новият етикет?

В горния десен ъгъл на етикета се поставя QR код, чрез който потребителят може да получи допълнителна, официална (нетърговска) информация, публикувана от производителите. Необходимо е само кодът да се сканира с обикновен смартфон. Засега тя ще е само на английски език, но в последствие ще бъде преведена на всички официални езици в ЕС.

Консумацията на енергия е показана в средата на етикета, за да е по-ясно видима.

Долната част съдържа различни пиктограми, които дават информация за определени характеристики на продукта. Голяма част от досега съществуващите пиктограми са леко променени, въвеждат се и някои нови икони (например за енергийна ефективност в режим HDR за телевизори и екрани, време за изпиране за пералните машини и др.).

Друга новост е въвеждането на четиристепенна скала (от А до D клас) за нивото на шум, произвеждан по време на работа на уреда.

В края на март ще има приложение на български, чрез което потребителите ще могат да сравняват характеристиките на различни уреди – спрямо модел, цени, разход и да получат пълна информация.

Цели

Промяната на етикетите се въвежда в целия Европейски съюз, като имаше преходен период от четири месеца, в който доставчиците са задължени да поставят и новия, и стария етикети при доставка на електроуред, за да могат търговците да ги заменят от 1 март. От тази дата търговците имат 15 работни дни да заменят всички стари етикети в мрежата с новите.

Възможно е със стар етикет да останат единични модели, които доставчикът е спрял да произвежда или са излезли от пазара, в този случай търговците имат 9 месеца да продадат тези продукти, а ако не успеят, трябва да ги изтеглят от мрежата.

Целта на промяната е да отрази по-добре технологичното развитие на електроуредите и да насърчава потребителите да купуват високоенергийни продукти.

Фактори за промяната им са насищането на най-високите класове на скалата. Сегашната скала от А+++ до G е все по-малко информативна, тъй като голяма част от електроуредите днес попадат в първите 2-3 класа, а по-ниските остават празни. През последните 25 години, благодарение на развитието на иновациите и технологиите, показателите за енергийна ефективност значително са се подобрили и докато през първите години, когато първоначално е въведен енергийният етикет, повечето продукти са попадали в по-ниските класове, то днес значителна част от тях са в най-високите.

За потребителя е все по-трудно да различи най-ефективния уред, особено когато изборът му е между продукти от класове А+, А++ и А+++. В много случаи уред от клас А+, който потребителят смята за най-ефективния на пазара, се оказва със средни или ниски показатели спрямо наличните аналогични електроуреди. В това отношение приетите мерки за актуализиране на енергийния етикет целят да се предотврати подобно объркване и да се насърчи употребата на продукти, които водят до по-големи икономии на разходи и ресурси и щадят в по-голяма степен околната среда.  

Контрол и очаквания

Чрез закупуването на високоефективни уреди потребителите могат да спестят средно до 550 лева на година от сметките си за електроенергия.

Прогнозата е, че икономиите до 2030 г. ще възлизат на 38 тераватчаса на година, което е повече от годишното потребление на България и колкото на Унгария.

Тази година се подменят само част от групите продукти. От 1 септември 2021 г. светлинните източници (лампи, осветители и др.) също ще имат нов енергиен етикет. До 2030 г. трябва да бъдат подменени етикетите на всички уреди, които имат такъв етикет. Следващите уреди с нови етикети ще бъдат тези, които имат най-голям дял високи класове.

Игнат Арсенов, главен директор на ГД „Контрол на пазара" в Комисия за защита на потребителите обясни, че проверки за спазването на новите изисквания ще се правят. По думите му може да се стигне и до изпитване на продукти. Проверки ще има и на интернет сайтовете, на които търговците трябва да излагат по по-видим начин етикетите. От 300 до 1500 лв. ще са глобите за всяко едно нарушение.

Той цитира проучване, според което 70% от българите разпознават енергийния етикет, нивото за ЕС е 79%. 17% от българите разпознават етикета, но не знаят какво означава, показва изследването на „Евробарометър“.

Коментари: 0