Биткойн записа най-лошата си седмица от март 2020 г.

Цената на криптовалутата се срина с около 20% през последните дни

Биткойн записа най-лошата си седмица от март 2020 г.

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Биткойн потъна с нови 6% до най-ниското си ниво от две седмици. Това се случи на фона на вълненията на световните пазари на облигации, които доведоха до покачване на доходността и предизвикаха разпродажба на по-рискови активи, предава Reuters.

Най-голямата криптовалута в света се срина до 44 451 долара в сутрешните часове, преди да започне леко възстановяване и да се върна на нивата около 46 хил. долара.

Тази седмица биткойн разочарова много от инвеститорите, като регистрира спад от почти 20% – най-голямата седмична загуба от март миналата година.

Към 13:15 ч. (българско време) един биткойн се търгува за малко над 46 500 долара, по данни на Coindesk.

От началото на годината биткойн успя да се повиши с около 60% и да достигне рекордните 58 354 долара за брой този месец, след като именити компании като Tesla и Mastercard прегърнаха криптовалутата.

„Аз съм привърженик на биткойн и смятам, че той е напът да получи широко приемане от конвенционалните финансисти“, заяви собственикът на автомобилната компания Илон Мъск.

Заради твърде бързото приобщаване на биткойн инвеститорите сигнализираха, че може да се наблюдава голяма волатилност в цената му, „но това е напълно нормално и тези, които са от дълго време на пазара, го знаят“.

След като биткойн започна да привлича твърде много внимание, финансовите регулатори и редица правителства по света започнаха да търсят начини за регулирането му.

Коментари: 0