Втората Covid-вълна може да промени плановете на ОПЕК+

Картелната организация може би ще трябва да се откаже от планираното увеличение на производството от догодина

Втората Covid-вълна може да промени плановете на ОПЕК+

Снимка: Unsplash

868 ~ 3 мин. четене

Когато миналия месец ОПЕК и нейните съюзници се срещнаха, енергийният министър на Саудитска Арабия се осмели да спекулира с петрола, за да провери решимостта на картела да стабилизира световните пазари. Сега, когато възраждащата се пандемия отново заплашва търсенето, моментът за решение приближава, пише в свой анализ Bloomberg.

Коалицията от производители на суров петрол се събира в понеделник, за да оцени състоянието на пазара. Не се очакват решения за производството до 1 декември, но водещите членове, като Саудитска Арабия и Русия, вече засилват дипломацията в посока запазване на квотите. Президентът Владимир Путин и престолонаследникът Мохамед бин Салман разговаряха два пъти по телефона за една седмица - за първи път лидерите на двете страни направиха това след петролната криза през април, когато сключваха сделка за намаляване на снабдяването, което доведе до края на ценовата война.

Тъй като цените на петрола остават около 40 долара за барел, а все повече доставки се поръчват онлайн от Либия, картелът вече е под натиск да преразгледа плана си, който предвижда да намали съкращенията. Той вече ги облекчи с около 2 млн. барела на ден и трябва да вдигне добивите с още 1.9 милиона през януари.

Докато членовете засега държат на този план, генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо призна в четвъртък, че търсенето е „анемично“ и картелът ще действа, за да предотврати „рецидив на пазара“. Собствените вътрешни доклади предупреждават за риск от нов излишък. И в лични разговори делегатите признават, че са готови да забавят увеличението, когато бъде взето официално решение след шест седмици.

Влиятелните гласове на пазара вече казват на ОПЕК+ да бъде предпазлив по отношение на планираното увеличение.

Търговските къщи като Mercuria Energy Group, банките, включително JPMorgan Chase & Co. и институции като Международната агенция по енергетика, предупреждават, че пазарите са твърде крехки, за да поемат лесно допълнителните барели.

„Добавянето на петрол на пазара в такъв момент не е препоръчителен гамбит“, казва Наташа Канева, анализатор в JPMorgan в Ню Йорк.

Тези виждания могат да бъдат разгледани по време на онлайн сесията на Съвместния комитет за наблюдение на министрите в понеделник, председателстван от министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман и неговия руски колега Александър Новак. Панелът няма да вземе решение за доставките през следващата година, което ще бъде финализирано на по-големите министерски срещи на 30 ноември  - 1 декември.

Това решение ще има дълбоки последици не само за Организацията на страните износителки на петрол - много от страните членки се нуждаят от цени значително над сегашните, за да покрият държавните разходи, но и по-широката индустрия - от шистовите производители до големи компании, като Exxon Mobil Corp.

Проблясък на надежда

Напоследък има проблясъци на надежда за цените на петрола, така че производителите трябва да се погрижат да не изчезнат.

Световното търсене на петрол се е възстановило до 94% от нивата преди пандемията, изчерпвайки огромните глобални запаси, изчислява Международната енергийна агенция. Търговците в Китай, вторият по големина потребител в света, ще увеличат покупките си след забавянето през лятото. Индийските рафинерии приключват операции преди двата основни фестивала в страната.

По-голямото потребление от двата азиатски гиганта ще изиграе важна роля в окончателното решение през декември. Министрите ще обсъдят и данните от другите части на света, коъдето вирусът се разпространява, както и резултатите от президентските избори в САЩ, които са в началото на ноември.

Но пълното връщане към предишните нива на търсене ще отнеме няколко години, особено по отношение на реактивното гориво, прогнозират търговските къщи като Vitol Group и Trafigura Group. ОПЕК+ също трябва да продължи да намалява световните запаси, за да избегне ново пренасищане и спад в цените.

Либийски прилив

Друга причина за отлагане на увеличението се появи наскоро, тъй като Либия, освободена от усилията за ограничаване на доставките, възстановява производството си.

Страната, която също е член на ОПЕК, увеличи добивите пет пъти само за няколко седмици, след като военният командир позволи на пристанищата да отворят отново. Сега страната изпомпва 500 000 барела на ден след рестартирането на най-голямото си петролно находище и според оценката на IEA до края на годината може да се добавят още 200 000 барела.

Вътрешен доклад, представен в техническия комитет на ОПЕК+ миналата седмица, показа, че групата е наясно с опасностите. Въпреки че основният сценарий прогнозира, че глобалните запаси от петрол ще намаляват с 1.9 млн. барела на ден през следващата година. Той предупреди, че ако Covid-19 удари по-силно от очакваното и Либия регистрира силно възстановяване, запасите вместо това могат леко да се натрупват.

Забавянето на планираното ограничение на продукцията обаче би довело до усложнения, тъй като страните ще трябва да се разделят с приходите, които може да донесе допълнителното производство.

Подкрепи Economic.bg