Втори месец на оптимизъм за германските износители

Повлияно от добрата икономическа активност в Китай и нарастващото производство в САЩ

Втори месец на оптимизъм за германските износители

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Настроенията сред германските износители в индустриалния сектор се подобряват значително за втори пореден месец, показват резултати от проучване на икономическия институт Ifo, предава Reuters. През февруари индексът на производствените експортни очаквания в Германия се повиши до 10.7 пункта от 7.5 пункта през януари, като това е най-високото му ниво от септември 2018 г.

Силното представяне на китайската икономика и увеличаващото се производство в САЩ допринасят за подобряване на германските експортни нагласи, отчита Ifo. Очакванията за износ сред производителите на електрическо оборудване се повишиха до най-високото си ниво от февруари 2018 г., сочат данните от института.

Химическата индустрия в Германия очаква значителен ръст на износа, както и производителите на машини и оборудване. След три поредни месеца на намаляващи експортни очаквания, автомобилостроителите също разчитат на повече поръчки от чужбина.

В същото време обаче мебелната промишленост и германското производство на облекла все още са изправени пред трудности на международния пазар, като компаниите очакват значителен спад в продажбите. Все още в редица държави действат строги ограничителни мерки, които оказват сериозно влияние върху двата сектора.

Коментари: 0