Второто по големина езеро в Боливия изчезна

Поопо в момента е солена пустиня

Второто по големина езеро в Боливия изчезна

Солената пустиня настъпва все по-бързо. Второто по големина езеро в Боливия Поопо, което бе солено, красиво и пълно с живот, изчезна от картата в началото на декември.

Само преди 40 дни на мястото е имало вода и дори фламинго. Когато водата започнала да се отдръпва, за животните настъпил краят. По думите на учените са измрели хиляди, ако не милиони.

През 90-те години на 20-ти век водната площ на Поопо била около 2 хил. кв. км. След това водата започнала да изчезва, оставяйки след себе си апокалиптични пейзажи, съобщава БНТ.

„Дори и в средата на езерото няма вода, няма риба. Животът не местните хора тук започва да става все по-труден“, разказва Норма Мойо от Центъра по екология в Боливия.

Учените знаят кой е виновен за природните катаклизми, но на този етап на това място трудно може да бъде спрян процесът.

„За последните 60 години езерото изчезна и причината са климатичните промени. Те оказаха влияние през 90-те години на 20-ти век. Температурата се покачи с 1 градус“, казва Милтон Прес, преподавател на Технически университет на Оуруро.

По думите му преди време природният феномен Ел Ниньо се появява на всеки 10 години, а сега заради глобалното затопляне, той се появява през три години. „Достатъчно за да превърне стотици хора в климатични бежанци“, допълва още той.

Районът около езерото вече е обявен за бедствена зона. Той трябва да бъде почистен. Но старият живот едва ли някога ще се върне. За хората от Поопо не са останали много надежди. Не вярват и на чудо. Опитват се да свикнат със зловещата истина - че езерото вече е солена пустиня.

Коментари: 0