Япония е приела 27 бежанци през 2015 г.

Страната трябва първо да подобри условията на живот на своите граждани

Япония е приела 27 бежанци през 2015 г.

Японските власти са предоставили убежище само на 27 бежанци от 7500 заявки, подадени през 2015 г., 99% от запитванията са отхвърлени, пише вестник "Japan Times", позовавайки се на изявление на Министерството на правосъдието на Япония.

Според министерството, броят на молбите за статут на бежанец в Япония, в сравнение с 2014 г. се е удвоил. Повечето от тях са бежанци от азиатските страни - Непал, Индонезия и Турция, и Мианмар.

Тази година убежище в Япония също са се опитали да получат убежище петима сирийци, трима от тях са успели да останат в страната.

Изданието отбелязва, че правозащитниците критикуват позицията на японското правителство по въпроса за приема на бежанци, в резултат на сравнение с други развити страни, по-специално Германия, в която влязоха повече от 1 милион бежанци през изминалата година.

Миналата година, японският премиер Шиндзо Абе, отговаряйки на въпроси на журналисти, каза че в Япония трябва първо да се подобрят условията на живот на своите граждани, и едва след това се справя с проблема на бежанците.

Коментари: 0