Япония прие нов допълнителен бюджет за справяне с коронакризата

С него правителството ще спасява малкия бизнес и ще подпомога здравеопазването

Япония прие нов допълнителен бюджет за справяне с коронакризата

Снимка: БТА

420 ~ 2 мин. четене

Японският парламент прие втори, допълнителен бюджет в размер на 298 млрд. долара (31.9 трлн. йени) в опит да засили икономиката си на фона на пандемията от коронавирус, предава Bloomberg.

Новите разходи ще осигурят финансиране на компании в затруднение, субсидии за заплати и помощ за системата на здравеопазването. Бюджетът ще помогне за финансирането на 117 трлн. йени от пакета със стимули, обявен миналия месец, който удвоява мащаба на японския отговор срещу вируса.

Вторият рекорден допълнителен бюджет на Япония от април насам се счита за необходим на фона на най-лошата икономическа криза в страната от десетилетия, но също така се натрупва върху планината от вече наличния публичен дълг. S&P намалиха перспективите си спрямо рейтинга на суверенните облигации на Япония тази седмица, позовавайки се на неуспех в усилията за стабилизиране на дълга. За да финансира допълнителните си разходи обаче, Япония ще увеличи дълга си чрез емисия на облигации за 59.5 трлн. йени.

Около една трета от допълнителния бюджет ще отиде за помощ на затруднени фирми, с акцент върху по-малкия бизнес. Около 2 трлн. йени ще бъдат използвани за субсидиране на наемните разходи на тежко ударени от коронавируса компании, а няколко трилиона йени ще бъдат предназначени за подкрепа на здравеопазването.

Други 10 трлн. йени ще бъдат заделени като резерв, който ще бъде използван за справяне с нужди като потенциална втора вълна на заразата.

Досега стимулиращите пакети на Япония възлизат на около 234 трлн. йени, което е равно на 40% от БВП на страната. Все пак някои икономисти смятат, че може да е необходим трети или дори четвърти допълнителен бюджет, за да се помогне за увеличаване на търсенето и за запушване на рекордната разлика между нарастващите разходи и понижаващите се данъчни постъпления.

Основните членове на японския кабинет защитиха историческия скок на разходите, като заявиха, че приоритетът сега е поддържането на компаниите и домакинствата, а възстановяването на фискалното здраве е невъзможно без стабилна икономика.

Разходите идват на фона и на увереността на централната банка на Япония, че няма да позволи доходността на облигациите да нараства.

Въпреки че рецесията вероятно е преминала най-ниската си точка след вдигането на извънредното положение в Япония миналия месец, се прогнозира, че икономиката ще се свие с 22% през това тримесечие, рекорд от 1955 г. насам. Възстановяването може да бъде бавно, ако експортните пазари се борят да се отворят по-бързо, като потребителските разходи остават понижени.

Подкрепи Economic.bg