Правителството одобри държавната подкрепа за ПИБ

Банката за развитие ще придобие до 70% от новоемитираните акции на „пазарни“ цени

Правителството одобри държавната подкрепа за ПИБ

Снимка: МС

Министерският съвет одобри доклада на финансовия министър Владислав Горанов и на колегата му Емил Караниколов, с който се предлага Българската банка за развитие да придобие част от капитала на частната Първа инвестиционна банка. От думите на Горанов стана ясно, че ББР ще придобие до 70% от общия обем на записаните и платени акции в аукциона отпреди два дни. Също така стана ясно, че държавната банка ще влезе при „пазарни цени“ на акциите.

Припомняме, че в одобрения пт КФН проспект за емитиране на новите акции на ПИБ е записано, че книжата на банката трябва да се изкупят от желаещите инвеститори при емисионна стойност от 5 лева за брой. И това при положение, че тогава акциите на банката се търгуваха Българската фондова борса при два пъти по-ниска стойност. Вчера книжата на ПИБ затвориха при цена от 2.68 лева за брой.

Ако обаче правителството плати 5-те лева записани в проспекта, което според правилата трябва да се случи, ББР ще плати 140 млн. лв. Срещу тези пари ще придобие дял от мало над 18%.

Министър председателят Бойко Борисов уточни, че Първа инвестиционна банка ще има ангажимент да изкупи обратно придобитите от ББР акции „на цени с лихви и няма да има загуби за ББР и държавата“. Според него снощи Европейската комисия е поздравила българското правителство за този ход, който ще позволи на страната да се присъедини към „чакалнята“ на Еврозоната и Банковия съюз през юли тази година.

„Изключително важно е да влезем в Банковия съюз именно заради контрола на банките ни. „Чакалнята дава допълнителна сигурност за това, че сме в Европа на първата скорост и че няма да изпаднем на втората скорост“, каза премиерът.

Коментари: 0