Японци съдят правителството заради военна помощ към САЩ

700 души са завели искове срещу властта

Японци съдят правителството заради военна помощ към САЩ

Стотици японски граждани съдят правителството си заради нов закон, който позволява на страната да предоставя военна помощ на САЩ и други техни съюзници. В жалбите пише, че новият закон нарушава правото им да живеят в мир, гарантирано от конституцията им, съобщава информационна агенция „Киодо”, цитирана от Japan Today.

Над 500 души в Токио и 200 във Фукушима са подали иск срещу правителството във вторник. Искът е първият от няколко планувани общонационални такива, които група от юристи и активисти са инициирали.

Жалбоподателите настояват за парична компенсация в размер на 100 хил. йени (900 долара) за всеки, защото новият закон ги е накарал да изпитват страх от това да бъдат нападнати или въвлечени във война, а други граждани разчитат на конституцията на страната за да предотвратят изпращане на военна сила извън страната.

Активистите твърдят, че новите закони противоречат на член 9 на конституцията, според който Япония няма да изпраща военни части и няма да използва военна си сила, за да разрешава международни военни конфликти. Въпросният конституционен принцип е приет след края на Втората световна война. 

Новият закон влезе в сила миналия месец под администрацията на министър-председателят Шиндзо Абе, който защити проекта, казвайки, че той е абсолютно необходим за предотвратяване на бъдещи конфликти и заздравяване на връзките с близки съюзници.

„Сега вече можем да си помагаме при спешни ситуации. Връзката между страните е заздравена”, каза премиерът на Япония наскоро.

Законът предвижда да е легално за Токио да осигурява военна помощ на съюзниците си, дори страната да не е пряко застрашена.   

Коментари: 0