Японци ще строят град под водата

Селището включва постройка с формата на глобус с диаметър 500 метра под повърхността на океана, в която са разположени хотелски стаи и жилища

Японци ще строят град под водата
292 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Японската строителна компания Shimizu разработва технологии, които ще направят възможно изграждането на град под водата. Строителната компания е изчислила, че първият такъв град, предназначен за 5 хил. жители ще струва 26 млрд. долара.

Въпреки сумата, това е едно от решенията на проблема с пренаселеността на японските градове, пише изданието Ingenieur.de. Планът на подводното селище включва постройка с формата на глобус с диаметър 500 метра под повърхността на океана, в която са разположени хотелски стаи и жилища. 

Подобна постройка се задържа от спирала с дължина 15 километра, разположена под глобуса, чиято функция е да защитава конструкцията от океанските бури. Спиралата се спуска на дълбочина 4 км до океанското дъно, където е закрепена.

Shimizu разработва проекта съвместно с учени от Токийския университет, Японския изследователски център за морски и геоложки науки и държавната агенция по риболов. Изчисленията на компанията показват, че температурните разлики в морската вода ще се използват за генериране на електричество, а с помощта на хидравлично налягане ще се добива обезсолена вода за нуждите на подводните жители. Предвижда се около селището да бъдат разположени ферми за отглеждане на риба. 

Все още не е планирана времевата рамка за реализирането на проекта. От Shimizu очакват разработването на необходимите технологии да отнеме около 15 години, а изграждането на подводното селище ще продължи пет години.
Подкрепи Economic.bg