Юнкер обиден на евродепутатите, наричали го Ал Капоне

Еврокомисията и председателят ѝ застават пак пред Европарламента в четвъртък, но този път за вот на недоверие, „уреден“ от Марин Льо Пен и Найджъл Фарадж

Вотът за LuxeLeaks неизбежен

Юнкер обиден на евродепутатите, наричали го Ал Капоне
140 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер помоли законодателите да не го обиждат, след като френският ултрадесен лидер Марин Льо Пен го сравни с гангстера Ал Капоне, цитирана от агенция France Presse (AFP).

Наскоро Юнкер бе уличен от консорциум на водещи разследващи журналисти, че докато е бил премиер на Великото херцогство Люксембург е освободил от данъци редица международни корпорации. Предложението за гласуване на вот на недоверие на цялата ЕК заради скандала LuxeLeaks бе обсъдено на 24 ноември в присъствието на председателя Юнкер и всички еврокомисари.

След като оглави Еврокомисията на 1 ноември 2014 г., той се зарече да затегне мерките срещу укриването на доходи в ЕС. „Комисията, на която имам честта да съм ръководител, ще се бори с укриването на данъци и данъчните измами. Не се съмнявайте в думите ми”, каза Юнкер на заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург.  

Сега му предстои да понесе отговорност заради 19-годишното управление като министър-председател на херцогството. „Заявявам го сериозно – моля, престанете да ме обиждате. Аз ще извърша това, което обещах”.

По този начин една от главните теми тази седмица пред евродепутатите - дали да се гласува вот на недоверие на ЕК засенчи международния въпрос No.1 - да бъде ли призната Палестина за държава от страна на ЕС.

След дебатите в понеделник бе решено самото гласуване да бъде на 27 ноември. Предложението беше внесено от група евроскептични партии, в която освен Националния фронт на Франция влиза и Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на скандалния евродепутат Найджъл Фарадж.

Междувременно AFP акцентира и на това, че след страстите покрай LuxeLeaks в ЕП, Папа Франциск също предстои да направи изказване във вторник, в столицата на европейския парламентаризъм.

Подкрепи Economic.bg