ДДС върху хазарта е срещу правилата на ЕС

Моментът все пак е подходящ да се обсъдят спорните въпроси в действащия Закон за хазарта, смята юристът

Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарт:

ДДС върху хазарта е срещу правилата на ЕС

Снимка: Economic.bg

2768 ~ 2 мин. четене
Желанието на вицепремиера Валери Симеонов да се въведе ДДС върху приходите от хазарт няма как да се сбъдне. Причината е, че такъв ход би нарушил европейския регламент, който освобождава хазарта от този налог. Това обясни пред Bloomberg бившият председател на Държавната комисия по хазарт, юристът Димитър Терзиев.

„Освен това не виждам как биха могли да се облагат залозите, което първо би оскъпило играта, второ не биха се увеличили приходите в хазната и не това е характерът на данъчното облагане на хазарта. В цял свят облагането е ясно и категорично – процент от залозите и твърди суми върху експлоатираните игрални съоръжения”, добави Терзиев.

Според него, дори опитите на Симеонов за ограничаване на рекламите и продажбите на талони и фишове за хазартни игри да не успеят, то поне моментът е подходящ да се обсъдят спорните въпроси в действащия Закон за хазарта, включително текстовете за рекламата на игрите.

Терзиев отбеляза, че темата за хазарта е трънлива и всяко нейно повдигане причинява сътресения. Именно спекулации през 2010 г., свързани с тогавашни промени в Закона за хазарта, накараха юриста да подаде оставка от председателския пост в Държавната комисия по хазарт.

„След като нямаше политическа воля тогава, не виждах смисъл да се продължава напред. Сега очевидно има политическа воля за промяната на закона, очевидно за 6 г., откакто е приет сегашният Закон за хазарта, той е показал определени плюсове и минуси”, каза Терзиев. Той обаче подчерта, че промените в закона трябва се случат по нормален начин – да се съберат представители на хазартния бранш, на финансовото, здравно и спортно министерства, на Държавната комисия по хазарта и на Българския спортен тотализатор. Всички тези представители трябва заедно да изработят действащи правни норми, които да изчистят двусмислени текстове в сега действащия Закон за хазарта, включително и текстовете за рекламата.
Коментари: 0