10-те най-богати кралски фамилии в Европа

Кои са начело на подреждането

10-те най-богати кралски фамилии в Европа
12851 ~ 4 мин. четене

Британското кралско семейство тези дни е в светлините на прожекторите заради едно романтично събитие – сватбата на принц Хари и актрисата Меган Маркъл. Двамата си казаха „да” в събота на определяното за най-голямото светско събитие на годината.

Разходите по сватбата, които се изчисляват на десетки милиони, станаха повод да се говори много за разходите и богатството на кралското семейство.

Но състоянието на кралица Елизабет II далеч не е най-голямото в Европа. Макар и да е най-популярната кралска особа, тя изобщо не е най-богатата.

По-рано ви представихме 10-те най-богати кралски особи и фамилии в света, където преобладават азиатските монархии и монарси.

Вижте 10-те най-богати кралски фамилии в Европа, подредени от „Бизнесинсайдър”.

10. Крал Филип, Белгия – 13 млн. долара


Кралското семейство – Снимка monarchie.be

Данните за състоянието на крал Филип са оскъдни, но през 2013 г. монархията твърди, че притежава приблизително 13 милиона долара. Кралските имоти в Белгия са собственост на държавата или на The Royal Trust, финансово независима и автономна публична институция. Те не могат да бъдат продавани.

9. Крал Фелипе VI, Испания – 20 млн. долара


Снимка casareal.es

Според съобщенията, кралят на Испания е намалил заплатата си с 20% до 267 447 долара през 2015 г. Кралското семейство има осем кралски дворци, пет областни резиденции и десет манастира. През 2015 г. тяхната издръжка струва на Испания 8,9 млн. долара.

8. Крал Харалд V, Норвегия – 30 млн. долара


Снимка royalcourt.no

Крал Харалд V не плаща данъци върху богатството си и похарлич част от него за покупката на кралска яхта, твърдят информациите.

Според съобщенията, норвежката монархия струва на държавата 72 млн. долара годишно. През 2017 г. норвежкото правителство разпредели приблизително 32 214 394 долара за кралското домакинство и 14 88 900 долара за лични разходи на краля и кралицата.

7. Кралица Маргрете II, Дания – 40 млн. долара


Снимка instagram.com/detdanskekongehus/

Кралица Маргрет II царува в Дания от 1972 г. насам. Страната предоставя на кралското семейство 12,8 милиона долара годишно, което обхваща дейностите на кралицата, операциите на кралското домакинство и частните разходи.

6. Крал Карл XVI Густаф, Швеция – 70 млн. долара


Крал Карл XVI Густаф и съпругата му кралица Силвия – Снимка kungahuset.se

Крал Карл XVI Густаф е получил 7,6 милиона щатски долара средства за служебни задължения през 2015 г., а Администрацията на двореца е получила почти $ 7,4 милиона от държавата същата година. Нетното богатство на кралското семейство включва собствеността на Solliden Palace, лятна резиденция на Балтийско море.

5. Кралица Беатрикс, Холандия – 200-300 млн. долара


Кралица Беатрикс след обявяването на абдикацията си в полза на сина си и настоящ крал Вилем-Александър – Снимка Wikipedia

Кралица Беатрикс абдикира от трона през 2013 г., но това не й пречи да остане най-известната фигура в холандското кралство.

На сегашния крал на Холандия, крал Вилем-Александър, е отпуснат бюджет от 47 милиона долара, който обхваща официални посещения и екскурзии в чужбина. Той също така има лично богатство, състоящо се от недвижими имоти, инвестиции и дял в Shell Oil.

4. Кралица Елизабет II, Великобритания – 500-600 млн. долара


Снимка Twitter @RoyalFamily

Нетното богатство на британското кралско семейство идва от имоти, предмети на изкуството и инвестиции.

Голяма част от него идва от The Crown Estate, която включва Бъкингамския дворец и бижутата на короната. И докато те принадлежат на британската държава, а не на кралицата, тя притежава свои жилища в замъка Балморал и двореца Сандрингам.

Кралица Елизабет има приблизително частно имущество от 530 млн. долара, според Forbes.

За 2016-2017 г. суверенната субсидия, изчислена като процент от печалбите на Crown Estate, е била приблизително 57 931 768 долара. Кралицата получава около $ 20 167 835, генерирани от отдаване под наем на имоти.

3. Принц Албер II, Монако – 1 млрд. долара


Принц Албер и принцеса Шарлийн с близнаците си – Снимка http://www.palais.mc

Принц Албер II от Монако притежава около една четвърт от земята, в която царува; домът на майка си Грейс Кели в района на Филаделфия, САЩ,  който той купи през 2016 г. за приблизително 754 000 долара; колекция от антични автомобили; дялове в курорта в Монте Карло Societe des Bains de Mer; и скъпоценен печат, които допринасят за богатството на дома Грималди.

През 2015 г. Монако е похарчила 52 788 294 долара за издръжка на кралското семейство.

2. Великият херцог Анри, Люксембург – 4 млрд. долара


Семейството на Великия херцог (в средата) – Снимка luxembourg.public.lu

Семейството на Великия херцог на Люксембург не получава заплати, но от 1948 г. насам му се отпускат по около 324 851 долара годишно, за да изпълнява функциите си.

Бюджетът за 2017 г. също така отпуска $12 181 914 за разходите на домакинствата на Великия херцог.

Според съобщенията семейството притежава 4 милиарда щатски долара.

1. Принц Ханс Адам II, Лихтенщайн – 5 млрд. долара


Принц Ханс Адам и  принцеса Мари с най-големия им син – престолонаследникът принц Алоис и съпругата му принцеса Софи – Снимка fuerstenhaus.li

Принц Ханс Адам II от Лихтенщайн получава 270 709 долара издръжка вместо заплата, която е необлагаема. И макар този доход да изглежда доста скромен на фона на издръжката на останалите кралски фамилии в Европа, то състоянието на Дома на принца на Лихтенщайн се оценява на стойност 5 млрд. долара, в голяма степен заради това, че притежава частна банка, холдинга LGT Group, както и инвестициите, направени от Фондация "Принца на Лихтенщайн", която контролира имущество в областта на недвижимите имоти, горите и винопроизводството.

Коментари: 0