\"Южен поток\" приключи, на дневен ред е \"Турски поток\"

Алексей Милер, президент на \"Газпром\"

Цитат на деня:

\
"Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток". Това категорично заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС. "ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток", каза той.

"За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега", заяви Милер.

"Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходимата газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още той.

Попитан за съдбата на проекта "Южен поток" ръководителят на "Газпром" допълни, че проектът е затворен. "Турски поток" се явява единственият маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ. В момента те се транспортират през Украйна. Други варианти няма", заяви още той, цитиран от БГНЕС.

"Газпром" изгражда своя стратегия, основаваща се на плана за създаване на Европейски енергиен съюз", допълни Милер. "Ние имаме своя стратегия за по-нататъшни действия въз основа на плана за създаване на Европейски енергиен съюз. За нас това е ново предизвикателство и възможност. Надяваме се създаването на такъв съюз по никакъв начин да не намали надеждността и сигурността на енергийните доставки", каза още той пред журналисти.

Милер допълни, все още има риск за доставка на руски газ през територията на Украйна тази зима. "Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима остават, тъй като Украйна заради финансови затруднения не успя през ноември и декември миналата година да купи необходимия обем руски газ и значително намали газовите си запази в подземните си хранилища", каза още Милер.
Коментари: 0