БДЖ ще спре още 81 влака

Задълженията на компанията са 565 милиона лева

БДЖ ще спре още 81 влака

На първия етап бяха спрени 38 влака, на втория се предвижда да бъдат спрени още 81 влака. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров на извънредно заседание на транспортната комисия в парламента.

Ако субсидията за БДЖ се запази в размер на 140 млн. лв., ще има недостиг от 12,5 млн. лв. за извършване на най-наложителните ремонти, каза Владимиров и добави, че санитарният минимум за ремонти е 25 млн. лв.

Според него, ако се започнат мерките за спиране на влакове и намаляване на персонала няма да могат да дадат реално проявление през тази година в пълния си ефект, тъй като има колективен трудов договор, който изисква от БДЖ определена процедура. Няма да може да реализираме тези мерки за по-кратък период от 6-7 месеца, каза Владимиров. Той уточни, че на освободените служители трябва да бъдат платени около 6 работни заплати.

Ние сме се съобразили с бюджетна прогноза за 140 млн. не само за 205, а 2016 и 2017 г. Процесът за нотификация от ЕС е труден за дружество, което е на загуба. Дружеството трябва да покаже начин, по който вече няма да бъде на загуба, както и да представи по-дългосрочна визия, добави директорът на БДЖ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, посочи, че в годините на реформи в системата на БДЖ са останали 22 000 работещи от 80 000. 4 пъти намаление на персонала не доведе до по-добра услуга за населението или по-добро финансово състояние на дружеството, каза Димитров.

Той подчерта и това, че за тези години годишният пътникопоток е намалял от 90 млн. на 22 млн., а годишните товари са намалели на 50 млн. годишно. 

Текущото състояние на БДЖ е 565 млн. лева задължения, от които 109 млн. лева са за дружеството „Товарни превози”, останалите са за дружеството „Пътнически превози”. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на заседанието на комисията. Московски обясни, че приблизително оперативната загуба на дружество „Товарни превози” за миналата година е 12 млн. лева, а за „Пътнически превози” – 15 млн. лева.

Коментари: 0