Южна Корея първа пуска 5G услуги

До края на годината се очакват 1 милион клиенти на мрежата от ново поколение

Южна Корея първа пуска 5G услуги

Снимка: БТА

788 ~ 2 мин. четене
Южна Корея ще се превърне в първата страна, която ще пусне в търговската мрежа услугите от пето поколение (5G) в петък, като внедрява най-новата безжична технология с новия смартфон Galaxy S10 на Samsung Electronics.

С едно от най-високите нива на проникване на смартфони в света, Южна Корея се състезава с Китай, Съединените щати и Япония, пускайки на пазара 5G, надявайки се технологията да стимулира пробив в области като интелигентни градове и автономни автомобили и да стимулира икономическия растеж, който се забави до шестгодишно дъно през 2018 г.

"Значимо е, че южнокорейските телекомуникационни компании предоставят услуги и мрежи, отговарящи на високия стандарт на южнокорейските клиенти по отношение на качеството" каза в сряда Рю Йънг-санг, изпълнителен вицепрезидент на най-големия мобилен оператор в страната SK Telecom.

5G ще промени ландшафта на игралната индустрия, тъй като позволява игри, които се предават с минимално забавяне, да се играят на смартфони, добави Рю.

Технологията може да предложи 20 пъти по-бързи скорости от 4G (познати и като LTE) мрежи и по-добра поддръжка на изкуствен интелект и виртуална реалност. Понякога може да предложи дори 100 пъти по-бързи скорости.

Южнокорейските оператори са похарчили милиарди за кампании за маркетинг на 5G, а в сряда SK Telecom показа K-pop звезди и олимпийски златен медалист като първите си 5G клиенти.

SK Telecom работи с поделението си за производство на чипове SK Hynix, за да изгради силно дигитализирана и свързана фабрика с 5G технология, каза Рю.

До края на 2019 г. операторът очаква около 1 милион клиенти на 5G. Той има общо 27 милиона абонати.

По-малкият конкурентен оператор KT Corp ще предложи по-евтини планове от своята LTE услуга, с неограничени данни и 4-годишни вноски за закупуване на 5G устройства.
С пускането на мрежата от ново поколение Южна Коря изпревари САЩ и Китай, които заявиха амбиции за лидерство в тази посока.

В САЩ телекомът Verizon планира да пусне своята 5G мрежа в два града на 11 април.
Коментари: 0