За добрата храна и лошата Русия

Над 300 000 души подписаха петиция срещу унищожаването на храна в Русия

За добрата храна и лошата Русия
336 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Повече от 300 хил. души са подписали петиция на сайта change.org срещу безразборното унищожаване на хранителни продукти в Русия. Тя е адресирана до президента на Русия Владимир Путин и Държавната дума. Подписката призовава за отмяна на президентския указ, който гласи да се унищожават всички храни, попадащи в рамките на руското ембарго.

Авторите на инициативата предлагат вместо да се изгарят, храните да бъдат прехвърляни на уязвимите категории от населението - социално слаби, пенсионери, безработни, инвалиди и др.

 „Защо да унищожаваме пресните европейски продукти, с които може да нахраним ветерани, пенсионери, инвалиди, многодетни семейства, пострадали от природни катаклизми и други нуждаещи се?“, питат инициаторите на петицията. Авторите отбелязват също така, че унищожаването на продукцията ще погълне допълнителни средства от държавния бюджет, а разпределението на продуктите може да бъде благотворително.

Продуктите ще бъдат унищожени на специален полигон с помощта на специална техника. Те ще бъдат изгаряни и след това заравяни. Повечето от тях са внесени с незаконни документи през страни, за които е наложено ембарго.

Още в първия ден на санкциите, в Русия са унищожени повече от 250 тона храна – зеленчуци, плодове, сирена, месо и др. По официални данни броят на бедните хора в страната е около 16, 1 милиона.

Подкрепи Economic.bg