За първи път от пет месеца посещенията на чужденци в България растат

Повечето от тях обаче преминават през страната транзитно

За първи път от пет месеца посещенията на чужденци в България растат

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1384 ~ 1 мин. четене

Пътуванията на българските граждани в чужбина и посещенията на чужденците в България започват леко да се възобновяват през май след забраните за движения и извънредното положение, наложено в редица страни по света. Месечният ръст, макар и слаб, се наблюдава за първи път от пет месеца насам, показват данните на НСИ.

През май 123 хил. българи са напуснали границите на страната за почивка или по работа. На годишна база пътуванията извън България са се сринали с 83.8%, но в сравнение с април 2020 г. се увеличават с малко над 63%.

Посещенията на чужденците в България са приблизително 120 хил. за месец май, но малко над половината от тях преминават през страната ни транзитно. На годишна база те продължават да са в пъти под нивото от миналата година (отчетен е спад с 87.3%), но в сравнение с април те растат с близо 50%. Най-много чужденци са посетили страната ни от Турция, Румъния, Сърбия, Гърция и Украйна.

От общия брой чужденци, посетили България през май 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 41%, или с 91.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Над две трети от посещенията на чужди граждани в България са за почивка и екскурзии, а една трета – по работа.

Подкрепи Economic.bg